Adóügyek

Az EU frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek jegyzékét

Az uniós tanács törölte Kajmán-szigeteket és Ománt a listáról.

2020.10.07 04:30MTI

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyi tanácsa (Ecofin) felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét, amelyből kettő országot törtölt, majd a megmaradt tíz mellé kettő országot, illetve területet felvett.

Az uniós tanács törölte Kajmán-szigeteket és Ománt a listáról. A két ország ugyanis már a közösen kitűzött határidő előtt sikeresen végrehajtotta mindazokat a reformokat, amelyek szükségesek a jó adóügyi kormányzás uniós elveinek való megfeleléshez - közölték.

A listán szereplő Vanuatu, Szamoa, az Egyesült Államok fennhatósága alatt álló Amerikai Szamoa, Trinidad és Tobago, Guam, Fiji (Fidzsi-szigetek), a Virgin-szigetek, Palau, Panama, valamint a Seychelle-szigetek mellé felkerült a Nagy-Britannia tengerentúli területének számító, a Kis-Antillák szigetcsoporthoz tartozó Anguilla, valamint szintén a Karib-térségben található Barbados szigetállam.

Indoklás szerint a két említett ország nem hajtotta végre azokat az adóreformokat, amelyekre kötelezettséget vállalt. Az uniós tanács tájékoztatása szerint a jegyzék azokat az országokat, illetve területeket tartalmazza, amelyek vagy nem folytatnak konstruktív párbeszédet az EU-val az adóügyi irányításról, vagy pedig nem teljesítették határidőre az uniós kritériumoknak való megfeleléshez szükséges reformok végrehajtására tett kötelezettségvállalásaikat.

Azok az országok, illetve területek, amelyek még nem felelnek meg az összes nemzetközi adóügyi standardnak, de kötelezettséget vállaltak reformok végrehajtására, együttműködőnek minősülnek, és az aktuális helyzet áttekintéséről szóló külön dokumentumban szerepelnek. Ezeknél a koronavírus okozta világjárvány miatt a tanács úgy határozott, hogy meghosszabbítja a kötelezettségvállalások határidejét. Döntött arról is, hogy Mongóliát, valamint Bosznia-Hercegovinát eltávolítja a dokumentumból, miután ezek az országok letétbe helyezték az adóügyi kölcsönös közigazgatási segítségnyújtásról szóló OECD-egyezmény ratifikációs okmányait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.