Adóügyek

Adószakértő: a magyar munkabér terhelése világviszonylatban is nagyon magas

Krízisben vagyunk, nem ilyenkor kell ilyesmit bevezetni, túlélésre kell koncentrálni.

2020.06.29 10:08ma.hu

Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy módosítani fogják a kata-adózás szabályait. A javaslat arról szól, hogy 40 százalékos különadóval fogják sújtani a 3 millió forint feletti, ugyanazon megbízótól származó összeget. A miniszter szerint a javaslat azt célozza, hogy a munkáltatók ne használják a katás adózást visszaélésszerűen.

A hivatalos adatok alapján 2019 végére a 377 ezer nyilvántartott katás közel 40 százaléka vállalkozása megkezdése előtt alkalmazott volt. Ez alátámasztani látszik azt a kormányzati érvet, hogy sokan visszaélés szerűen használják ezt az adónemet. Vadász Iván adószakértő viszont nem ért egyet a kormányzati tervekkel, erről az ATV Start műsorában beszélt.

A szakértő elmondta, hogy a gyakorlatban ez azt fogja eredményezni, hogy azok a vállalkozók, akik valóban azok, de például ügynökök vagy ügyvédek, és egy helyről több, mint 3 millió forintot kapnak, azok megbízása fog megnehezedni, hiszen a megbízónak a 3 millió feletti rész után 40 százalékos különadót kell fizetnie. Az adószakértő hangsúlyozza, hogy nem a katás vállalkozónak kell ezt fizetnie, hanem a megrendelőnek.

Vadász szerint most krízisben vagyunk, nem ilyenkor kell ilyesmit bevezetni, túlélésre kell koncentrálni. A szakértő szerint a magyar munkabér terhelése világviszonylatban is nagyon magas, ezen a mostani könnyítések sem segítettek.

Vadász Iván annak kapcsán, hogy egy körbeszámlázás fog elindulni a kormány intézkedésének hatására, elmondta, hogy ez azt jelenti, hogy ha több helyre csak 3 milliót számlázok, akkor sikerül a küszöböt megtartani. "A 40 százalék az nagyon magas adókulcs, a kata jelenlegi maximum terhelése 11 százalékot jelent, 20-25 százalék tartozik az elviselhető tartományra" - vélekedik a kérdésről az adószakértő.

Szerinte nincs komolyabb elemzés az ügyben, hogy mekkora a visszaélések mértéke. Nincs tapasztalat arról, hogy a NAV ellenőrzött volna ezen a terülten, hiszen a katásokat eddig "békénhagyták", inkább mindenki az érzéseiről beszél, mint a tényekről- mondja Vadász Iván.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.