Adóügyek

Koronavírus - A mulasztási bírságok felfüggesztését kérik az adótanácsadók

Amíg az egészségügyi vészhelyzet nem szűnik meg.

2020.03.11 18:45MTI

Fel kell függeszteni a bírságolást az adóbevallási és adatszolgáltatási határidők, valamint számviteli beszámolók letétbe helyezési határidejének túllépése miatt - javasolja az Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott nyílt levél a július 31-ig esedékes bevallásokra kéri a büntetések mellőzését, ha az egészségügyi vészhelyzet addig nem szűnik meg. Azt javasolják, hogy a bevallások önrevíziói mentesüljenek az önrevíziós pótlék alól, ne lehessen a mulasztók ellen végrehajtást indítani, és az adózói minősítésük se változzon.

Az egészségügyi óvintézkedések megnehezíthetik a mikro- és kisvállalkozások adóbevallását, könyvelői munkáját, és hátráltatják a számviteli beszámolók készítőit - indokolták a javaslatot. Hozzátették, hogy a vállalkozások közötti nem elektronikus bizonylatforgalom is akadozhat.

Az egyesület szerint a javasolt változások nemcsak a cégeket támogatnák, de a könyvelőként dolgozó több tízezer embert is segítenék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.