Többen fizetik majd az új cégautóadót

Jöhet a benzinszámla-gyűjtés

A nem egyéni vállalkozó evásokkal biztosan bővül jövő februártól a cégautóadót fizetők tábora, magánszemélyként viszont már könnyebb lesz kibújni alóla. Kiskapuk ezúttal is lesznek.

2008.12.24 11:00Népszabadság Online

Februártól többen fizetnek majd adót az általuk vagy cégük által használt autók után, mint eddig, ám sokaknak az új adó alól sem lesz olyan nehéz kibújniuk. A nemrég elfogadott új cégautóadót akkor kell majd fizetni, ha a jármű tulajdonosa egy vállalkozás, a magánszemélyeknek pedig akkor, ha autójuk után ők maguk vagy más költséget vagy értékcsökkenési leírást számol el - például ha egy betéti társaság kültagjáé a gépkocsi, amelyre az útnyilvántartásban hivatkoznak.

Akkor azonban nem kell fizetni, ha a munkavállaló a munkába járás címén kapja a gépkocsija után a kilométerenkénti kilenc forintot, s akkor sem, ha egy üzleti út miatt kiküldetési rendelvény alapján kap némi költségtérítést az üzemanyag után. Az sem ad majd okot a cégautóadó fizetésére, ha magánszemély pénzügyi lízinggel vásárol autót - feltéve, hogy nem számol el utána költséget. Magyarán, ha megoldható úgy a magánszemély autója utáni költségek elszámolása, hogy arról kiküldetési rendelvény is szóljon, akkor gyakorlatilag nem kell majd fizetni.

Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke hozzáteszi: ma persze lehetetlen megbecsülni, mennyi lesz a jövőben a fiktív, utólag legyártott és visszadátumozott kiküldetési rendelvény. Az ugyanakkor biztos, hogy az evás vállalkozásoknak (kivéve az egyéni vállalkozókat, hiszen ők magánszemélyek) februártól fizetni kell majd a cég tulajdonában álló autók után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.