További főbb változások az adminisztrációban

Korlátozott készpénz mozgás, bírságok, kötelező postaláda

2009-től még jobban szigorítják a büntetési tételeket. Egyik változás, hogy a nyugtaadási kötelezettség elmulasztásáért büntetett alkalmazott felettese is büntethető lesz 500 ezer forintig terjedően.

2008.12.09 10:19ma.hu

Korlátozott készpénz mozgás egy ügylethez kapcsolódóan ( hatályba lépés: 2009 február 1.)

Ha jogszabály alapján bankszámlanyitásra kötelezett (ÁFA-alany, EVA-alany) adózók között megkötött ügyletek vonatkozásában az ügyleti ellenérték megfizetése 250 ezer forint összeget meghaladóan bankjegy (érme) átadásával történik, a kifizetés teljesítőjére az adóhatóság ügyletenként, a 250 ezer forint összeghatárt túllépő kifizetés értékének 20 %-ával megegyező összegű mulasztási bírságot szab ki.

Az egy ügylethez tartozó kifizetéseket e szabály alkalmazásakor össze kell számítani. Amennyiben az ügylet folyamatos teljesítésű, minimum egy havi teljesítési időtartamra kell a kifizetéseket összeszámítani.

Házipénztár napi záró értékének maximális összege

A készpénz napi záró állományának naptári hónaponként számított napi átlaga nem haladhatja meg az előző üzleti év összes bevételének 1,2%-át, illetve ha az előző üzleti év összes bevételének 1,2%-a nem éri el az 500 ezer forintot, akkor az 500 ezer forintot. Az átlag számításánál az adott hónap naptári napjainak záró készpénz állományát kell figyelembe venni.

Bírságok

2009-től még jobban szigorítják a büntetési tételeket. Egyik változás lesz, hogy a nyugtaadási kötelezettség elmulasztásáért büntetett alkalmazott felettese is büntethető lesz 500 ezer forintig terjedően.

Kötelező a postaláda

Levélszekrény hiánya miatt az Adóhatósághoz visszaérkezett leveleket kézbesítettnek minősítik. Ennek tényét a postás a visszaküldött feladóvevényen közli a hatósággal.

Naponta kötelező lesz leltárt készíteni a vendéglátós egységeknek

Az adózást elkerülő, illegális úton előállított jövedéki termékek forgalmazásának visszaszorítása, továbbá minőség- és fogyasztóvédelmi érdekek eredményesebb érvényre juttatása, a rossz minőségű, egészségügyi kockázatot jelentő, bizonytalan eredetű termékek forgalmazásának megakadályozása, valamint a számlázás nélküli forgalom csökkentése céljából indokolt - az illegális előállítással leginkább érintett termékekre korlátozva - az alkoholterméket forgalmazó vendéglátósok tekintetében a készletforgalom napi rögzítését előírni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.