Lista azokról, akik adóhiányt halmoztak fel

APEH: 210 nagy adós, 69,5 milliárd forint tartozás

Az APEH ismét közzétette azon adózók listáját, akiknél jelentős összegű adóhiányt állapított meg.

2008.11.05 08:28MTI

Az adatokból kiderül: 2008 harmadik negyedévében 210 adózónak összesen 39,2 milliárd forint összegű adótartozása volt, az adóhatóság követelése velük szemben a jogkövetkezményekkel együtt megközelíti a 69,5 milliárd forintot. Az APEH negyedévente közzéteszi azon adózók adatait, akiknél jogerős határozatban jelentős összegű adóhiányt állapított meg, és fizetési kötelezettségüket nem teljesítették az előírt határidőre.

A listára a magánszemélyek 10 millió forintot, más adózók 100 millió forintot meghaladó összegű adóhiány esetén kerülhetnek fel. A mostani 210 nagy adós közül 133 társas vállalkozás, 77 pedig magánszemély és egyéni vállalkozó. A magánszemélyek és egyéni vállalkozók együttesen 1,955 milliárd forint adóval "lógnak", együttes tartozásuk az 1,731 milliárd forintnyi bírsággal, késedelmi kamattal és egyéb jogkövetkezménnyel együtt megközelíti a 3,686 milliárd forintot.

Átlagos adóhiányuk így 25,4 millió forint, átlagos tartozásuk a jogkövetkezményekkel együtt 47,9 millió forint. A társas vállalkozások esetében az összes megállapított adóhiány 37,212 milliárd forint, a megállapított jogkövetkezmények összege 28,563 milliárd forint, így a 133 cég összesen 65,775 milliárd forinttal tartozik. Az érintett kör átlagos adóhiánya 280 millió, az átlagos tartozás a büntető tételekkel együtt 495 millió forint.

A legnagyobb adósok között most is sok (56) a felszámolás, illetve végelszámolás alatt álló cég, ami rontja a velük szembeni követelés megtérülésének esélyét. A listán továbbra is a - legalábbis nevükben - kereskedelmi-szolgáltató cégek dominálnak, mellettük egyebek mellett építőipari, informatikai, autókereskedelmi, vagyonvédelmi és biztonsági cégek találhatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.