Adó

Már 1,8 millió szja-bevallás érkezett a NAV-hoz

Majdnem minden évben azonos hibákat tapasztalnak a bevallásoknál, egyik leggyakoribb az aláírás lemaradása, anélkül érvénytelen a dokumentum, a másik a bankszámlaszám, illetve a posta cím hiánya visszaigénylés esetén.

2016.04.26 09:06MTI

Az előző évhez képest a szja-bevallási hajlandóság jól áll, az idén eddig 1,8 millió bevallás beérkezett az adóhatósághoz - mondta Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője kedden az M1 aktuális csatornán.

Kifejtette: eddig az ügyfelektől 1,3 millió bevallás érkezett az adóhivatalhoz, ehhez jön a 220 ezer nyilatkozattal választható adómegállapítás, és további 300 ezer egyszerűsített bevallásra szóló nyilatkozat.

Hozzátette: tavaly 4,5 millió szja-bevallás volt az adóhatóságnál.

A szóvivő rámutatott: majdnem minden évben azonos hibákat tapasztalnak a bevallásoknál, egyik leggyakoribb az aláírás lemaradása, anélkül érvénytelen a dokumentum, a másik a bankszámlaszám, illetve a posta cím hiánya visszaigénylés esetén.

A NAV segítséget a bevallások elkészítéséhez - hangsúlyozta a szóvivő, emlékeztetve arra, hogy januártól igénybe lehet venni az adóhatósági adómegállapítást, illetve kérésre adóbevallási ajánlatot készítenek, kiküldik az ügyfélnek, és ha nem válaszol, akkor az beleegyezést jelent.

A szóvivő elmondta azt is, hogy a hivatal honlapján nyomtatvány kitöltő program működik, ezzel a hibázási lehetőséget lehet kiszűrni.

Megemlítette, hogy jövőre az adózók többségének a NAV készíti majd a bevallást, és ehhez elengedhetetlen az ügyfélkapu megléte.

Az adásban Kis Péter András emlékeztetett, hogy május 20. a beadni határidő, eddig kell az adót is megfizetni, és nyilatkozni a 1+1 szja-felajánlásáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.