Bírság lesz

Adóbevallással trükköző céget buktatott le a NAV

Adóbevallással trükköző fuvarozó céget buktatott le az adóhatóság Pest megyében; a vállalkozás akár fizetési halasztást is kérhetett volna, de rossz döntése miatt most bírságra számíthat.

2015.12.10 09:35Havariapress

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kockázatelemzésén nemrégiben akadt fent egy Pest megyében működő fuvarozási társaság. A vállalkozás ugyanis nullás adattartalmú áfa-bevallást nyújtott be, viszont más információk - köztük az EKAER fuvaradatok - viszont jelentős volumenű, külföldi partnerekkel folytatott kereskedelmi tevékenységről tanúskodtak.

A cég képviselője az ellenőrzéskor elmondta, hogy semmiféle adóeltitkolási szándék nem vezérelte, de mivel vevői 90 napos határidővel fizetnek, így likviditási nehézségei adódtak.

Ezt azzal akarta áthidalni, hogy bevallását nullás adattartalommal nyújtja be, majd amikor vevői fizetnek, önrevízióval bevallja a több mint 130 millió forint fizetendő áfát - a revízió megkezdése után viszont az önellenőrzésre már nem volt módja.

Az eset kapcsán az adóhatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy magánszemélyek és cégek egyaránt kérhetnek átmeneti fizetési nehézség esetén fizetési könnyítést - részletfizetést vagy fizetési halasztást - a NAV-tól, ez ráadásul az esetleges későbbi végrehajtás megindítására is halasztó hatállyal van.

Az ellenőrzésen fennakadt társaság ezzel a lehetőséggel már nem élhet, hiszen az adóhiányon túl bírságot is kell fizetnie és adózói előéletében is megmaradnak a hibás döntés nyomai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.