Adóügyi kisokos

10%-os beépítési mérték társasház esetén

A mentesség feltétele abban áll, hogy a lakóház építésére alkalmas telektulajdonon lakóház (vagyis kizárólag vagy túlnyomó részben lakást tartalmazó épület) épüljön, illetve, hogy a lakóházban található lakások hasznos alapterületének összege elérje a maximális beépíthetőség 10%-át.

2008.10.20 12:53Apeh.hu

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) 26. § (1) bekezdésének a) pontja szerint mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól a lakóház építésére alkalmas telektulajdonnak (tulajdoni hányadnak), valamint ilyen ingatlanon alapított vagyoni értékű jognak a megszerzése, ha a vagyonszerző az ingatlanon a szerződés illetékkiszabásra történő bemutatásától számított 4 éven belül lakóházat épít és a felépített lakóházban a lakás(ok) hasznos alapterülete eléri a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetőség legalább 10%-át. 

A vagyonszerző lakóházépítési szándékáról legkésőbb az illetékfizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig nyilatkozhat az állami adóhatóságnál. A mentesség feltétele abban áll, hogy a lakóház építésére alkalmas telektulajdonon lakóház (vagyis kizárólag vagy túlnyomó részben lakást tartalmazó épület) épüljön, illetve, hogy a lakóházban található lakások hasznos alapterületének összege elérje a maximális beépíthetőség 10%-át.
 
Ez azt jelenti, hogy nem kell külön vizsgálni, hogy az egyes lakások hasznos alapterülete mekkora, hanem az összterület tekintetében kell teljesülnie a feltételnek. Amikor a telek osztatlan közös tulajdonban van, a leendő lakástulajdonosok pedig az eszmei hányadok megszerzőiként külön-külön szerződnek az építtetésre, a feltétel teljesülését szintén a telek egész vonatkozásában kell vizsgálni, vagyis ha felépül a lakóház, akkor valamennyi tulajdonostárs mentesül az illetékfizetési kötelezettsége alól, ha a fizetési meghagyás jogerőre emelkedése előtt kérte a mentesség alkalmazását. 

Ha az építés előtt a tulajdonos megosztja és továbbértékesíti a telkeket, az ő vonatkozásában természetesen már nem lehet alkalmazni az illetékmentességet, hiszen esetében a fenti feltételek (vagyonszerzőként 4 éven belüli beépítés) nem teljesültek. Ilyenkor a megosztás során kialakított és ekként értékesített telkek megszerzői vonatkozásában beszélhetünk illetékmentességről, amennyiben vállalják az Itv-ben előírt feltételek teljesítését. 

Ekkor az egyes megszerzett telkek nagyságához képest kell figyelembe venni a 10%-os mértéket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.