Megszűnt az adómentesség

Drasztikusan visszaesett a pálinkafőzési kedv

Kétmillió liter pálinkát állítottak elő az idén az ország szeszfőzdéi, ez a mennyiség a tavalyi ötödét sem éri el.

2015.10.15 09:35MTI

A drasztikus visszaesés leginkább arra vezethető vissza, hogy - uniós nyomásra - az év elején megszűnt a bérfőzés adómentessége - írta a Magyar Idők csütörtökön.

Míg 2014-ben csupán a főzés hétszáz forint körüli munkadíját kellett lerónia az ügyfeleknek, az idén ehhez - szeszadó címén - nagyjából nyolcszáz forintos újabb kiadás társul, így egy liter pálinka kifőzése nagyjából 1500 forintba kerülhet - mondta a lapnak egy beregi főzdetulajdonos, hozzátéve: emiatt alaposan megfontolják a helyiek, vigyenek-e cefrét a főzdébe.

A forgalom visszaesése azonban egyelőre nem viseli meg a főzdéseket, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy október elején az előző évhez képest két tucattal több szeszfőző működött az országban - jegyzi meg a Magyar Idők.

Folyamatosan emelkedik ugyanakkor a bejelentett házi készülékek száma is: az adóhivatal - önkormányzati adatokat tartalmazó - kimutatása szerint október elején több mint 11 ezer főzőberendezést tartottak nyilván az országban. Az év eleje óta be kell jelenteni, ha valaki pálinkafőzőt vásárol, és a berendezés használójának évi ezer forintot kell befizetnie - emlékeztet a lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.