Az online kassza mindent lát

A NAV szerint nincs kevesebb bevétel a vasárnapi zárvatartás miatt

Az adóhatóság szerint egyáltalán nem csökkent a forgalom a vasárnapi pihenőnap miatt.

2015.04.09 10:57MTI

Az első negyedévi online pénztárgépi adatok azt bizonyítják, hogy nem csökkent a hazai kereskedők forgalma a vasárnapi pihenőnapról szóló jogszabály március 15-i hatályba lépését követően - közölte a Napi Gazdaság érdeklődésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A korábbi várakozásoknak megfelelően az üzletek vasárnapi zárva tartásának gazdasági hatásai minimálisnak tekinthetők. A forgalom napok közötti átrendeződése a fogyasztói szokások gyors alkalmazkodására utal - hangsúlyozta az adóhatóság.

A legfrissebb adatok szerint a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmát elrendelő törvény 2015. március 15-i hatályba lépését követően nem csökkent, sőt kismértékben nőtt a kereskedelmi ágazat forgalma a megelőző hetekhez képest. Az érintett három hét átlagos kereskedelmi forgalma meghaladja a március 15-ét megelőző kilenc hét - a január 5. és március 8. közötti időszak - forgalmi átlagát.

A NAV szerint a számok azt mutatják, hogy a forgalom áttevődött a hét többi napjára: a vasárnapi forgalom a korábbi átlagosan 9-10 százalék körüli szintről 4-5 százalékra csökkent, a hét közbeni egy napra eső forgalom aránya pedig átlagosan 15-16 százalék körüli lett.

Egy neve elhallgatását kérő, piackutatással foglalkozó szakértő ugyanakkor arra hívta fel a lap figyelmét, hogy a kezdeti időben kimutatott növekedés időleges lehet, a vásárlók még nem szoktak hozzá az új helyzethez, ezért a hétvége előtt a szükségesnél több élelmiszert vásárolnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.