Magánszemélyek és cégek

Egyre nagyobb összegek miatt perlik az adóhivatalt

A pereskedésre tavaly legtöbbször az általános forgalmi adót érintően került sor, bírósági felülvizsgálatot a magánszemélyek is gyakran kérték, főként a vagyonosodási vizsgálatok megállapításai miatt.

2015.04.02 07:56MTI

Egyre nagyobb összegek miatt perlik be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) a magánszemélyek és cégek, a tavalyi bírósági ügyek már majdnem nyolcvanmilliárdról szóltak - írja a Napi Gazdaság csütörtöki számában.

A lap szerint a pereskedésre tavaly legtöbbször az általános forgalmi adót érintően került sor, bírósági felülvizsgálatot a magánszemélyek is gyakran kérték, főként a vagyonosodási vizsgálatok megállapításai miatt. Ezek mellett sokszor az adta a jogvita alapját, hogy az illeték kiszabásánál a hatóság - az ügyfél szerint - helytelenül állapította meg az ingatlan forgalmi értékét.

Kis Péter András, a NAV szóvivője a lapnak elmondta, hogy az elmúlt évben emelkedett a hatóság pernyertességi mutatója. Megjegyezte: korábban általában az ügyek 72 százalékában fogadta el a bíróság a hatóság érveit, tavaly ez az arány 76,8 százalék volt.

A NAV évről-évre nagyjából hárommillió döntést hoz, ezek mindössze 0,1 százaléka jut el az ítélkező fórumok elé - fűzte hozzá a szóvivő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.