A NAV informál

Tudta, hogy a háztartási munka nem adóköteles?

A lakástakarítás, a főzés, a mosás, a vasalás, a gyermekek felügyelete és otthoni tanítása, a házi gondozás és ápolás, a házvezetés, a kertgondozás, vagyis a család mindennapjait szolgáló tevékenységek után mindössze regisztrációs díjat kell fizetnie a foglalkoztatónak.

2014.11.17 08:08ma.hu
freedigitalphotos.net/Stuart Miles

Ha valaki háztartási alkalmazottat foglalkoztat, még a munkakezdés előtt – havonta vagy több hónapra előre – be kell jelenteni a NAV-nak a legfontosabb adatokat:

- a foglalkoztató adóazonosító jelét,
- a háztartási alkalmazott adóazonosító jelét és társadalombiztosítási azonosító jelét,
- a foglalkoztatás kezdő napját.

A bejelentés teljesíthető:
- az Ügyfélkapun a www.nav.gov.hu-ról letölthető 14T1043H jelű bejelentő és változás-bejelentő lapon,
- a 185-ös telefonszámon. Az ismételt foglalkoztatást újra be kell jelenteni. A bejelentés módosítására és visszavonására csak a bejelentés utáni 24 órán belül van lehetőség.

A foglalkoztató a háztartási alkalmazott után havi 1000 forint regisztrációs díjat köteles fizetni. A befizetést a bejelentés napját magában foglaló hónapot követő hónap 12-éig kell teljesíteni csekken, banki átutalással (a 10032000-01076215 Háztartási alkalmazott utáni regisztrációs díj bevételi számlára), vagy a NAV ügyfélszolgálatain bankkártyás fizetéssel. A regisztrációs díj összege független a foglalkoztatás időtartamától.

A regisztrációs díj az alkalmazottat nem jogosítja társadalombiztosítási ellátásra és egészségügyi szolgáltatás igénybevételére. Ha a háztartási alkalmazottnak más munkaviszonya nincs, akkor havi 6 810 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie a 14T1011-es nyomtatványon történő bejelentkezés után.

Mivel a háztartási munka adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatás, ezért az ebből származó jövedelmet sem a foglalkoztatónak, sem a foglalkoztatottnak nem kell bevallania. A háztartási alkalmazott kérésére a foglalkoztató igazolást ad a foglalkoztatásról, melyhez igazolásminta tölthető le a NAV honlapjáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.