Hoppá!

Adóelkerüléssel vádolja az Amazont az EB

Az online kiskereskedelmi óriás és Luxemburg megállapodása uniós szabályokat sérthet.

2014.10.08 08:27ma.hu

A Reuters kedden jelentette, hogy az Európai Bizottság (EB) vizsgálatot indított az Amazon ellen. Az EB illetékesei szerint a cég és a luxemburgi kormány között létrejött „adóminimalizálási megállapodás” Európai Uniós jogszabályokat sérthet.

Az elmúlt években európai és amerikai hatóságok több multinacionális nagyvállalat ellen is vizsgálatot indítottak, mert úgy látják, hogy egyes állami szervezetekkel kötött, formailag teljesen törvényes megállapodásaik sok esetben csak az adóelkerülést szolgálják.

A bírálók szerint ezeknek az ügyleteknek a révén a cégek dollármilliókat takarítanak meg – de sajnos az egyszerű adófizetők terhére. Az EB most azt vizsgálja, hogy Luxemburg megsértette­e az EU­tagállamokra vonatkozó szabályozást, amikor lehetővé tette az Amazon számára, hogy szinte teljesen adómentesen működjön Európában.

A webóriás valamennyi értékesítését egy Luxemburgban bejegyzett vállalaton keresztül bonyolítja. Annak ellenére, hogy évente közel 14 milliárd dollár értékben adnak el különféle termékeket, a cég legnagyobb európai leányvállalata, az Amazon EU Sarl, csak minimális nyereség után adózik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.