NAV

Reumatapaszok törpebogáncsból - természetkárosítás miatt tettek feljelentést

Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei összesen 1000 darab gyógyhatású tapaszt tartalmazó csomagot foglaltak le a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

2014.08.11 08:46ma.hu

A repülőtéri vámosok a küldemények ellenőrzésekor egy magyarországi címzett részére Kínában feladott csomagra figyeltek fel, amelyből összesen 1000 darab reumatapasz került elő. A gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy olyan védett növényből készültek, amelyek behozatalához engedély szükséges.

Az előzetes szakvélemény megerősítette, hogy a készítmény indiai törpebogáncsot tartalmaz, amely szerepel a veszélyeztetett vadon élő növényfajok listáján, így a tapaszok Magyarországra hozatalához CITES export-import engedély szükséges.

Tekintettel arra, hogy a kínai küldeményt ilyen engedély nem kísérte, a NAV pénzügyőrei a reumatapaszokat a helyszínen lefoglalták és természetkárosítás miatt büntetőfeljelentést tettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.