2200 milliárd ft-al csökkentenék az adóbevételeket

A nagyvállalkozások és a magas keresetűek az adócsomag haszonélvezői

Húszszázalékos személyi jövedelemadó évi 15 millió forintos keresetig, tíz százalékpontos járulékcsökkentés, valamint a tőkejövedelmek adóterhelésének mérséklése - egyebek mellett ilyen javaslatok szerepelnek abban az adócsomagban, amelyet gazdasági szervezetek a nagy adótanácsadó cégekkel közösen készítettek és mutattak be tegnap

2008.08.13 08:13VG/ma.hu

2008 tavaszán adótanácsadók, adószakértők csoportja kezdeményezte az adórendszer átalakításával, versenyképességének javításával kapcsolatos olyan szakmai koncepció kidolgozását, mely több évre vonatkozóan rögzítheti a gazdaságpolitika kívánatos, a gazdaság növekedési képességeit növelni és fenntartani képes irányait.

A megkezdett munkához szakmai hátteret nemzetközi tanácsadó cégek biztosítottak, a javaslatok költségvetési hatásainak számítását a Pénzügyminisztérium munkatársai végezték, a költségvetés szerkezete vonatkozásában végzett összehasonlító számításokat, makrogazdasági hatások számszerűsítését a Magyar Nemzeti Bank munkatársai segítették. A javaslatok kidolgozásának folyamatába egyre növekvő számú üzleti érdekképviseleti szervezet is bekapcsolódott, így biztosíthatóvá vált egy, a versenyszféra széleskörű támogatását élvező koncepció kialakítása.

Mindezek eredményeként a jelen szakértői anyag összefoglalja azon szempontokat, és a munkában résztvevő szakértők által egységesen támogatott lehetséges lépéseket, javaslatokat, melyek ténylegesen alkalmasak lehetnek egy versenyképes, a gazdasági növekedést támogató magyarországi adórendszer megteremtésére.

A javaslatcsomag célja ennek alapján az adórendszer jelenlegi állapotával kapcsolatos szakmai viták támogatása, és az ott felmerült kérdések konszenzusos megválaszolása oly módon, hogy annak eredményeként világossá váljon, milyen kialakítású adórendszer lehet alkalmas a vállalkozások növekedési képességeinek javítására, a feketegazdaság visszaszorítására, az aktivitási ráta és a foglalkoztatás növelésére, amely hatások egyébként egyszersmind hozzásegíthetik a költségvetést a tartós szociális biztonság hatékonyabb megteremtéséhez is.

Versenyképes adórendszer Az alábbi javaslatcsomag összhatását tekintve már rövid távon is, a bevezetését követő évben képes lehet a gazdasági növekedés gyors előremozdítására, a gazdaság tartalékainak azonnali mozgósítására. Előzetes modellszámítások alapján az egyes lépések együttes megvalósítását követő évben azok gazdasági növekedésre gyakorolt hatása a jelenlegi alappályához képest további legalább 1 százalékos GDP arányában mért növekedési többletet, összesen akár csaknem 4,5 százalékos bővülést eredményezhet, ugyanezen évben az inflációt akár 2,8%-kal is mérsékelheti.

A gazdasági növekedésre gyakorolt jótékony hatások a későbbi években hatványozottan jelentkezhetnek, s a hazai gazdaság növekedése újra elérheti vagy akár meg is haladhatja a régiós átlagot. A javasolt lépések már a bevezetésük évében, és az azt követő évben is képesek lehetnek növelni a foglalkoztatási rátát, mely összességében, a feketegazdaság várható visszaszorulását figyelmen kívül hagyva is 0,5%-os emelkedést mutathat, s az a foglakoztatás feltételeinek lassabb, elhúzódó javulását feltételezve is tovább gyorsulhat a későbbi években. Ezen növekedési aránynál lényegesen nagyobb mértékben, és már a változások bevezetésének évében számíthatunk a legális foglalkoztatás nagyobb térnyerésére, és a szürke- illetve feketemunka jelentős visszaszorulására.

A javaslatcsomag egészének költségvetési hatása összesen mintegy 1100 milliárd forintnyi bevételkiesés lehet, ha nem vesszük számításba a gyorsuló növekedésből, növekvő foglalkoztatásból, illetve a feketegazdaság várható visszaszorulásából származó többletbevételeket. Ennek eredményeként az egyes javaslatok bevezetése több éves megtervezett lépéssorozat folyamán, 2-4 éves időtávlatban képzelhető el. Az esetleges jelentős költségvetési hatások azonban nem indokolhatják az adórendszer átalakításának halogatását, hiszen a magyar gazdaság megfelelő növekedési képességének hiányát éppen a túlzott mértékű újraelosztás okozza, ilyen nagyságrendű költségvetési szerkezetváltás nélkül valójában tehát ténylegesen versenyképes adórendszer nem alakítható ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.