A Magyar Nemzet szerint

Nyomoznak a külföldön is tevékenykedő magyar adócsalók után

Novemberig 5 600 esetben kért információt külföldről a magyar adóhivatal, ezek több mint kilencven százalékában áfaügyek tisztázására szolgáltak a más országok állami szervezeteitől érkező adatok.

2013.12.21 10:25MTI
Horváth András foghatja a fejét

Aszalós Andreára, a NAV sajtóreferensére hivatkozva a lap azt írta: ilyenkor a magyar hivatal az unió közigazgatási együttműködésről szóló rendelete alapján tette fel kérdéseit, leggyakrabban a szlovák, a német és a román állami szerveknek. Mint írták, szembetűnő, hogy az áfaügyekben tudakolózó levelek nagyjából negyven százalékát Szlovákiának címezte a NAV.

A sajtóreferens rámutatott: az áfaszabályok megkerülői gyakorta használják fel visszaéléseikhez az uniós szabályokat, azt színlelve, hogy bizonyos áruval az EU-ban kereskednek. Némelykor az adott terméket kiviszik, majd újra behozzák, máskor csupán papíron "történik" árumozgás. Az ilyen jogsértő ügyleteknek rendszerint a magyar költségvetés megkárosítása a céljuk.

A külföldi megkeresésekkel a hatóság annak igyekszik utánajárni, hogy az egyes esetekben áfacsalást kíséreltek-e meg az érintettek, vagy valós üzleti kapcsolaton alapuló legális kereskedelemről van szó. Nem véletlen, hogy a legtöbbször a szomszédos államok és Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnereinek hatóságaitól kér információt a NAV - tette hozzá a referens.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.