Bár az uniós visszaélésekre nem volt nagy hatással

NAV: bevált a fordított áfarendszer

Megtisztította a belföldi gabonapiacot az áfacsalóktól az ágazatban tavaly nyáron bevezetett fordított adózási rendszer, de az unión belüli visszaélésekre nem volt jelentős hatása.

2013.12.12 07:10ma.hu

Jelentősen csökkentette a gabonaszektorban korábban meglévő visszaélések számát a 2012. július elsején e termékkörre bevezetett fordított adózás – közölte Magyar Nemzet megkeresésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A fordított áfafizetési rendszerben a terménykereskedelem során sem a gazdálkodók, sem a közvetítő kereskedőcégek nem számítják fel a közterhet, azt a láncolat végén szereplő utolsó eladó számolja el és vallja be.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a vevő által kifizetett áfa közvetlenül az államhoz kerül. Az átállás óta számos gabonatermesztéssel és -kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás – amelyeknél korábban minimális bevételek jelentek meg – vallott be jelentős mennyiségű értékesítést.

A fordított adózás bevezetését követően a hivatal azt is tapasztalta, hogy a gabonakereskedő és -termeltető cégek jelentősen kevesebb áfát igényeltek vissza, mint korábban. A bevezetett jogszabályi módosítások következtében tehát egyfajta „tisztulás” figyelhető meg a gabonaszektor belföldi szereplőinek körében.

A NAV vizsgálatai szerint a korábban problémás számlakibocsátó társaságok – amelyek kizárólag forgalmazásban voltak érdekeltek – jelenléte jelentősen csökkent, több esetben megszűnt. Az adózási morál tekintetében is javulás tapasztalható, a fiktív ügyletek köre leszűkült.

A „közvetítő” átszámlázó cégek száma is visszaesett, a beszerzések kezdenek eltolódni közvetlenül a termelőtől történő vásárlás felé – számolt be a hivatal. A tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy jelentősen több terményt vásárolnak meg közvetlenül a termelőktől.

A vevők pedig hamis számlák helyett immár valós dokumentumokkal igazolják beszerzéseiket. A hatóság szerint a jogszabály ezért teljes mértékben elérte a célját, mivel a gabonatermékek piacáról immár kikerültek a jogosulatlan áfa-visszaigénylő vállalkozások.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.