Zöld utat adott a bizottság

Általános vitára alkalmasak a jövő évi adótörvény-módosítások

A jövő évre szóló adótörvény-módosításokat kormánypárti többséggel általános vitára alkalmasnak minősítette a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága hétfőn Budapesten.

2013.10.21 17:11MTI

Az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék terhére is igénybe vehető családi kedvezményt nevezte a jövő évi adómódosítások legfontosabbikának Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára.

A vállalkozások érintő kedvezmények köréből a szabad vállalkozási zónákban igénybe vehető szociális hozzájárulási adókedvezmény bővítését emelte ki a helyettes államtitkár.

A kedvezményezett munkavállalóra nézve előírt lakóhely feltétel úgy is teljesülhetne, ha a munkavállaló a munkáltató székhelye szerinti szabad vállalkozási zónától legfeljebb 20 kilométerre levő szabad vállalkozási zónában vagy ugyanabban a kistérségben lakik, mint amelyben a munkáltatója működik.

Nyikos László (Jobbik) azt mondta: fontosabb arról beszélni, ami nincs a törvényjavaslatban, vagyis az áfacsökkentés. A 27 százalékos áfa elsősorban a kisvállalkozókat irányítja a szürke- és feketegazdaság felé - fűzte hozzá. Pankucsi Zoltán erre válaszolva kifejtette: a kormány ismeri a problémát, amely már létezett a 25 százalékos áfa miatt is, tehát nem a mostani kabinet által végrehajtott 2 százalékpontos áfaemelés okozta.

A NAV egyébként nagy erőkkel dolgozik a feketegazdaság felderítésén - tette hozzá a helyettes államtitkár. Veres János (MSZP) is az élelmiszerek - elsősorban a hús - áfájának csökkentését hiányolta a javaslatból.

A helyettes államtitkár elmondta, jelenleg is egyeztetnek erről - elsősorban a vidékfejlesztési tárcával -, és érzékeltette, hogy a parlamenti tárgyalás során még érkezhet ilyen javaslat a jövő évi adótörvényekhez.

Mindazonáltal a döntés előtt figyelembe kell venni azt, hogy az eddigi hasonló adócsökkentések esetén mindig a kereskedők jártak jól - tette hozzá Pankucsi Zoltán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.