Megfékezés

Közösen lép fel a feketegazdaság ellen a NAV és a NAK

A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) közös munkacsoport felállításáról döntött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ügyvezető elnöksége az áfacsalások megfékezése és a tisztességes piaci magatartás erősítése érdekében.

2013.07.11 19:18MTI

A NAK csütörtökön közleményben tájékoztatta az MTI-t az ügyvezető elnökség szerdai ülésének eredményeiről, amelyen meghallgatták a NAV Közép-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának beszámolóját. Ebben elhangzott: a főigazgatóság adatai szerint több százezer tonna jelöletlen, származási bizonyítvány nélküli élelmiszer érkezik Magyarországra.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szúrópróbaszerűen vizsgálja a 3 és fél tonnánál nagyobb teherautók szállítmányát főként az északi határnál. A tapasztalatok szerint az áfacsalások hatalmas károkat okoznak a magyar agrár- és élelmiszergazdaságnak. A legnagyobb mennyiségben cukor, repce és étolaj érkezik az országba, de jelentős az illegális áruforgalom a kukorica, a tej, a búza, illetve a burgonya, az élő állat, a zöldség, a sertéshús és a tojás estében is.

A NAV tapasztalatai szerint a fokozott ellenőrzések hatására jelentősen csökkent a kamionforgalom a határon. Az agrárgazdasági kamara ugyanakkor sokat segíthet adatok szolgáltatásával, hogy kiszűrhetőek legyenek a visszaélések - idézi a közlemény Molnár Tamás főigazgatót.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke rámutatott: a hazai agrárgazdaságnak elsősorban nem az importtal, hanem a feketeimporttal kell versenyeznie. Az elnök szerint ezért a kormánynak el kellene gondolkodnia az áfacsökkentésen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.