Vádemelést javasol a NAV

Libakereskedő bűnszervezet: 235 millió forint a kár

A pénzügyi nyomozók 365 millió forint értékben foglaltak le ingatlanokat, gépjárműveket és a bűnszervezet vezetőjének lakásában értékes festményeket, továbbá bankszámlán pénzt.

2013.07.02 11:37MTI
Fotó: MTI, archív

Libakereskedéssel foglakozó bűnszervezet 11 tagjával szemben javasol vádemelést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészségnél - tájékoztatott a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága.

A bűnözők Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében őstermelőktől felvásárlási jegy nélkül vettek libákat, majd két cég fiktív számlákat állított ki a megvásárolt állatokról.

A közlemény szerint az elkövetők összesen 235 millió forint kárt okoztak az államnak. A pénzügyi nyomozók 365 millió forint értékben foglaltak le ingatlanokat, gépjárműveket és a bűnszervezet vezetőjének lakásában értékes festményeket, továbbá bankszámlán pénzt.

A bűnszervezet vezetője két olyan gazdasági társaság nevében vásárolta fel az állatokat, amelyek papíron mások nevén voltak, az ügyvezetők viszont tudtak arról, hogy a nevükön lévő cégeket bűncselekmény elkövetéséhez használják.

Rajtuk kívül a könyvelő és más személyek is segédkeztek az adócsalásban. A NAV nyomozói őket adócsalás, csalás és közokirat-hamisítás miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

A közleményben beszámoltak egy másik libakereskedelmi bűnügyről is. Egy tótkomlósi cég kísértetiesen hasonló gyakorlattal vett felvásárlási jegy nélkül libákat őstermelőktől, majd a vásárlási tételekről fiktív számlák készültek. A tótkomlósi társaság ügyvezetőjével a nyomozók adócsalás, csalás és közokirat hamisítás megalapozott gyanúját közölték.

Kapcsolódó írások:

    Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

    Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

    Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.