55,4 milliárddal

Nőttek az adóbevételek az Észak-alföldi régióban

Nőttek az adóbevételek 2012-ben mind az adóigazgatóság, mind a vámigazgatóság területén a korábbi évhez képest az Észak-alföldi régióban.

2013.02.21 16:02MTI

Fazekas Jánosné regionális adó főigazgató ismertetése szerint a régió adóalanyaitól származó nettó adóbevétel 2012-ben 481,6 milliárd forint volt, 55,4 milliárddal haladta meg az előző évit. Általános forgalmi adóból (áfa) tavaly 163 milliárd forint folyt be, 12 százalékkal több, mint egy évvel korábban - tette hozzá a főigazgató. 

Fazekas Jánosné elmondta azt is, hogy személyi jövedelemadóból 96,7 milliárd forint nettó bevétel származott, az előző évi 74,8 milliárdos bevétellel szemben. Az adó főigazgatóság az Észak-alföldi régióhoz tartozó három megyében - Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg - tavaly több mint 36 ezer ellenőrzést végzett, aminek eredményeként 48,8 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel. 

Ebből 39,9 milliárd forint vált jogerőssé - ismertette Fazekas Jánosné. Polcz Attila pénzügyőr alezredes, regionális vám- és pénzügyőr főigazgató hozzátette: szervezeteik 34 milliárd forint adót szedtek be, ami 12 százalékkal több a tervezettnél. A környezetvédelmi termékdíjból 290 százalékkal, regisztrációs adóból 136 százalékkal, népegészségügyi termékadóból 118 százalékkal több bevételt értek el a tervezettől, ugyanakkor az európai uniós vámbevételek 66 százalékkal maradtak el a 4,4 milliárdos bevételi tervtől - sorolta Polcz Attila. 

Az utóbbi kapcsán megjegyezve: egy európai uniós szabályváltozás következtében a térség egyik multinacionális cégéhez immár vámmentesen érkezhetnek az alkatrészek az unión kívüli anyaországból. Lengyel Tibor pénzügyőr alezredes, regionális bűnügyi igazgató arról beszélt, hogy a régió sajátos földrajzi elhelyezkedéséből adódóan "hagyományos" cigarettacsempészeti gócpont, tekintettel a 136 kilométeres uniós külső ukrán határszakaszra. 

A keleti határszakaszhoz köthető cigarettacsempészet nagyságát érzékeltetve hozzátette: a tavaly a társszervekkel együtt összesen több mint 2,7 millió doboz adózatlan cigarettát foglaltak le, csaknem 1,6 milliárd forint értékben. 

Az elmúlt évben az Észak-alföldi régióban megjelent a cigaretta ipari méretekben történő jogellenes előállítása: Szolnokon egy komplett ipari cigaretta gyártósort, 346,7 millió forint értékű cigarettát, és további 1,65 millió doboz cigaretta előállítására alkalmas alapanyagot foglaltak le - mondta el Lengyel Tibor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.