Adókonferencia

Az APEH a jogkövetőket segíti

Az állami adóhatóság 2007-ben 8.363,7 milliárd forint adó- és adójellegű bevétel beszedésében működött közre, ezenkívül 270 milliárd forintot szedett be a magánnyugdíjpénztárak számára - mondta Szikora János, az APEH elnöke csütörtökön, a II. Nemzetközi Adókonferencián.

2008.06.12 19:21MTI

A bevételből 357 milliárd forint származik megállapításból, behajtásból pedig 250 milliárd forint, vagyis a bevétel zömét önkéntesen fizették be az adózók. Az APEH a különböző adózói magatartásokra különbözőképpen reagál, amit Szikora János így foglalt össze: aki eleget akar tenni adófizetési kötelezettségének azt segítik, azzal szemben azonban, aki tudatosan szegi meg a szabályokat, a törvény teljes szigorával lépnek fel.

Az adóhatóság az önadózás segítése érdekében folyamatosan korszerűsíti szolgáltatásait, fejleszti kockázatkezelési, kiválasztási rendszerét - hangsúlyozta Szikora János. Az elnök az adóhatóság terveit ismertetve elmondta: szeretnék egyszerűsíteni az adóigazolások kiadását, és bevezetni az adózók pozitív listáját, amit az APEH honlapján tesznek majd közzé.

Javítani kívánják az ügyféltájékoztatást is, a személyes ügyfélfogadástól az elektronikus ügyintézés irányába elmozdulva. Szikora János szerint az is elképzelhető, hogy 2012-ig - addig szól majd az APEH középtávú stratégiája - meghonosítják az adóhatóságnál az internetalapú hang- és videohívásokat. Ennél rövidebb távú terv, hogy a Contact Centeren keresztül azonosítással el lehet majd intézni egyes, személyes jelenlétet nem igénylő ügyeket. Az adóbevallási rendszer további egyszerűsítéséről sem mondott le az adóhatóság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.