Az internetes vásárlás

Csalóktól hemzseg a világháló

Egyre nagyobb teret kap a hazai kiskereskedelemben az internetes vásárlás, ám az ,,online piactér" bővülésével az ügyeskedők száma is nő. Az adóhatóság a legkedveltebbnek számító aukciós portálokon eddig 164 millió forintnyi adókülönbözetet állapított meg, a kiszabott bírság összértéke elérte a 12,5 millió forintot.

2012.11.29 08:19HavariaPress

Bár a hazai kiskereskedelmi forgalom hónapról hónapra csökken, az internetes vásárlás folyamatos bővülést mutat. A világhálón szinte bármi megvehető, és az infokommunikációs eszközök használatának mindennapossá válásával az igény is egyre nagyobb az úgynevezett webáruházak iránt. A GFK Hungária szerint a rendszeresen internetezők vásárlás előtt a világhálón tájékozódnak, közülük háromból kettő vásárolt már webshopban, míg kettőből egy valamelyik online aukciós oldalon.

Az ,,online piactér" azonban előnyei mellett számos veszélyt is tartogat, nem beszélve arról, hogy az interneten működő kereskedők hajlamosabbak kibújni a közteherviselés alól. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezért kiemelt figyelmet fordít az egyes online áruházak, aukciós piacterek ellenőrzésére. Linczmayer Szilvia, a NAV adószakmai szóvivője lapunkat arról tájékoztatta, hogy az elektronikus kereskedelmen belül az aukciós portálok kiemelt értékesítési csatornát jelentenek, melyet magánszemélyek, egyéni vállalkozók és társaságok is használnak. Az adóhatóság szerint ezeken a piactereken viszonylag nagy számban tűnnek fel olyan magánszemélyek, akik bejelentkezés és adófizetés nélkül meglehetősen nagy összegben kereskednek.

A háztartások gazdálkodásában egyre nagyobb szerep jut az internetes kereskedelemnek. A szóvivő felhívta a figyelmet, ha az eladó eseti jelleggel, maximum évi hatszázezer forint értékben ad el bármit, az értékesítés nem minősül gazdasági tevékenységnek - így nem is kell adót fizetnie ezután. Ha azonban megállapítható, hogy a magánszemély értékesítései gazdasági tevékenységnek minősülnek, akkor nem alkalmazhatók a személyijövedelemadó-törvény - ingóság eladására vonatkozó - kedvezőbb adózási szabályai. Ekkor az adózóra az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok érvényesek. Ez alapján már egészségügyi hozzájárulást is fizetnie kell. Ez év október végéig csaknem 440 ellenőrzést végzett a NAV az aukciós portálokon megjelenő eladók körében. Ez duplája az előző év egészében tartott vizsgálatoknak. Októberig több mint 164 millió forintnyi adókülönbözetet állapított meg a hatóság, a kiszabott bírság összértéke pedig elérte a 12,5 millió forintot. Linczmayer Szilvia a határokon átnyúló online kereskedelemmel kapcsolatban megjegyezte: előfordulhat, hogy a terméket magyar fogyasztó külföldi kereskedőtől vásárolja, illetve fordítva, magyar kereskedőtől külföldi fogyasztó vásárol. Külföldi eladó Magyarországon is adóalannyá válhat, így az itthoni értékesítései után hazánkban kell megfizetnie az adót.

Egy uniós kutatás szerint az elmúlt években némileg növekedett a határon átnyúló online vásárlások száma, de az európai fogyasztók továbbra is kockázatosnak tartják a külföldről történő internetes vásárlást. Az Európai Fogyasztói Központok Hálózata szerint gyanakodni kell, ha túlságosan kedvező áron, a piaci ár töredékéért kínálnak számítástechnikai és szórakoztató elektronikai termékeket, mobilkészülékeket, márkás ruházati termékeket. Rendszerint ezeknél fordul elő, hogy a vételár előzetes megfizetése ellenére a kiszállítás elmarad, vagy rossz minőségű, hamis terméket kap a fogyasztó.

A GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. felmérésének eredményei alapján 2009-ig dinamikusan fejlődött az internetes kereskedelem hazánkban, majd 2010 után csökkent a növekedés üteme, bár a bővülés még így is markánsnak mondható. Az aukciós oldalak teljes átmenő forgalma a - licitált termékek összértékét tekintve - eléri a 32-33 milliárd forintot, amelynek csaknem kilencven százaléka a két legnagyobb világhálós piactéren realizálódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.