Pénzügyi találkozó

Matolcsy a bankadó 2014. évi megfelezésének szándékát jelezte Bécsben

Matolcsy György bécsi csütörtöki megbeszélésén jelezte, hogy a magyar kormány szándékában áll 2014-ben megfelezni a pénzügyi szolgáltatókra kivetett különadót, a bankadót.

2012.10.18 17:07MTI

Az NGM tájékoztatása szerint Matolcsy György Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter meghívására találkozott Bécsben Markus Söder bajor pénzügyminiszterrel. Az osztrák hírügynökség csütörtöki tudósításában idézte Markus Södert, aki közölte: Magyarország megígérte, hogy a bankadó megfelezését 2014-ben végrehajtja, a mostani mértéket egy évre hosszabbítja meg. 

Az APA tudósítása szerint Söder éles kritikával illette a magyar kormány szerdai döntését, hogy - 367 milliárd forintos költségvetési kiigazítási programjának keretében - mégsem felezik meg 2013-ban a bankokra kivetett különadót. Decemberben a kormány a Bankszövetséggel kötött megállapodásban még erre tett ígéretet. A nemzetgazdasági miniszter szerdán azzal érvelt, hogy a két héttel korában bejelentett 397 milliárd forintos egyenlegjavító programot nem találta elégségesnek az Európai Bizottság a 3 százalék alatti bruttó hazai termékhez viszonyított államháztartási hiány jövő évi teljesítéséhez.
 
Matolcsy György akkor elmondta, hogy - bár nem ért egyet az unió értékelésével - a kormánynak elszánt törekvése, hogy Magyarország lekerüljön az EU túlzottdeficit-eljárása jelentette "szégyenpadról", és elkerülje több mint ezermilliárd forintnyi kohéziós támogatás megvonását. Söder Bécsben úgy fogalmazott: "határozott érdekünk", hogy Magyarország pénzügyi helyzete stabil maradjon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.