15 milliárdot fizettek be

Államosítanák a babakötvényeket?

Átvenné a kabinet a babakötvény számlavezetését a bankoktól?

2012.01.19 08:20MTI

Eddig a kincstár hatvanmilliárd forintot, a szülők 15 milliárdot fizettek be, amelynek jelentős részét a bankok forgatják - olvasható a Magyar Nemzetben. A napilap csütörtöki számában megjelent cikk szerint a kabinet azért készít elő egy ilyen jogszabály-módosítást, hogy a számlákra érkezett, államilag támogatott befizetéseket ne a kereskedelmi bankok forgathassák, hanem az államnak származzon haszna belőle.
 
A nemzetgazdasági tárca nem cáfolta, de nem is erősítette meg az információt. A Magyar Államkincstár 2006 óta minden magyar állampolgárságú, hazai lakóhellyel rendelkező gyermeknek biztosít egy 42.500 forintos induló támogatást. Ez az úgynevezett babakötvény, amely az ötéves államkötvények kamata szerint kamatozik, amíg a gyermek betölti a 18. születésnapját.
 
A szülők azonban eseti és rendszeres befizetésekkel járulhatnak hozzá, hogy gyermekük a felnőttkor elérésekor egy nagyobb összeggel rendelkezzen. Ehhez azonban egy úgynevezett Startszámlát kell nyitni a kincstárnál vagy egy banknál. 

A jövőben ennek a számlának a vezetése válna állami monopóliummá. Eddig a kincstár hatvanmilliárd forintot, a szülők 15 milliárdot fizettek be, amelynek jelentős részét a bankok forgatják - olvasható a Magyar Nemzetben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.