51 féle fánkot kell bemutatni Nagykanizsán
Guinness-rekord megdöntésére készülnek a fánkfesztiválon
Legkevesebb 51 különböző fajta fánkot kell bemutatnia a résztvevőknek a jövő heti nagykanizsai fánkfesztiválon, ha szeretnék megdönteni azt a Guinness-rekordot, amelyet a tavalyi országos rendezvényen értek el.
2012.02.12 09:29MTIEgy időben, egy helyen a legtöbbféle fánk rekordjával dicsekedhet a tavalyi Országos Farsangi Fánkfesztivál, amelyet a nagykanizsai VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház idén már negyedik alkalommal rendez a dél-zalai városban - mondta el Kámánné Szép Terézia, az intézmény igazgatója. Ebben az esztendőben új helyszínen, a Kanizsa Centrum területén tartják meg február 18-án a rendezvényt, amelyre már most többen jelentkeztek, mint tavaly. A múlt évben 28 csapat indult, most pedig már több mint 30-an jelezték, hogy megmérettetik az általuk készített fánkokat.
![](http://enmg.hu/images/2012/02/fank_freedigital.jpg)
Az igazgató azt is hozzátette: örvendetes, hogy több generációssá és sokszínű versennyé vált a rendezvény, mert a felnőttek mellett egyre több diák, az amatőrök mellett pedig számos profi is tálalni szeretné ízletes édességeit. Az ezúttal már a Gasztronómiai Fesztiválok Szövetségének résztvevőjeként tartandó sütés-főzésre nem kizárólag környékbeli csapatok érkeznek, hanem a Dunántúl számos településéről is jönnek versenyzők. A szervezők pedig a nagyszámú résztvevő segítségével próbálják megdönteni a tavalyi, 51 fánkfajtát leköröző Guinness-rekordot.
Azt már Rákhely Árpád szakoktató, a zsűri egyik tagja árulta el, hogy alapvetően három fánkféleség ismert, a kelt-, a kevert- és a toló- vagy más néven forgácsfánk. A töltelékek változatosságának jóvoltából készülhet el a sokféle különlegesség, mert nemcsak lekvárral vagy csokoládéval lehet ízesíteni a finomságot. Volt már Nagykanizsán gesztenyés, diós, marcipános, grillázzsal töltött, rummal vagy likőrrel megbolondított fánk, de gyümölcsös, sőt zöldséges, sőt sajtos és sonkás is készült már.
A nagykanizsai IV. Országos Farsangi Fánkfesztiválon idén már külön értékelik a profi és az amatőr versenyzőket, a helyben sütött és hozott fánkokat, valamint a hagyományos és különleges készítményeket. A zsűri pedig három szempontot értékel: a fánk állagát, ízét és kelési fokát - fűzte hozzá Rákhely Árpád.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 17:42 Halálos és sebesült román áldozatai is vannak a Kongói Demokratikus Köztársaságban dúló harcoknak
- 16:47 Voks 24 - Három hét van a választási plakátok eltávolítására
- 15:46 EURO-2024 - Megérdemelt és egyértelmű svájci sikerről írnak a német napilapok
- 14:50 Az INA 240 millió euró osztalék kifizetéséről döntött
- 13:49 Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak alkalmazás
- 12:00 Tűz egy ajaki műszakivizsga-állomáson
- 11:28 Két hét után levonult az ár!
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06