A francia jelképet többen látták a palotánál

Buckingham-palota? Áh, az Eiffel-torony izgalmasabb!

Több brit látta már élőben az Eiffel-tornyot, mint saját hazájuk egyik legjellegzetesebb épületét, uralkodójuk legfőbb otthonát. Még a londoniak közül is csak minden harmadik sétált el a Buckingham-palotához.

2011.12.09 17:29MTI

Több brit látta már az Eiffel-tornyot, mint a Buckingham-palotát - derítette ki egy felmérés, amely arra jutott, hogy a szigetország lakosait nemigen érdeklik saját kulturális hagyatékuk. Az Eiffel-toronyhoz ráadásul jóval messzebb és külföldre kell menni, hisz Párizsban van, míg a Buckingham-palotához elég "otthon" maradni, mármint brit földön és Londonba utazni.

Ennek ellenére Eiffel építményét a britek 45 százaléka látta már "élőben", a Buckingham-palotát - amely uralkodójuk (egyik) otthona - viszont csak 36 százalékuk. Mindezek tetejébe azok a leglustábbak, akiknek helyben van az utóbbi: a londoniaknak 58 százaléka még sohasem vette magának a fáradságot, hogy elsétáljon a Buckingham-palotához.

Az amerikai Szabadság-szoborhoz (a fáklyával "világvilágosító" nőalakhoz) is kicsit több brit zarándokolt már el, mint Hadrianus falához: 21 százalék tekintette meg New York nevezetes jelképét, míg az ókori Róma britanniai falát 20 százalék. A szigetlakók 18 százaléka bevallotta, hogy még soha nem kereste fel a legnevezetesebb brit építményeket, így például a Stonehenge-et, vagy a Parlamentet a híres Big Ben óratoronnyal.

A felmérés ezer fő válaszain alapult. Nyolcvannégy százalékuk azt mondta, hogy szívesebben nyaralna külföldön, mint hazájában. Okként az új tapasztalatok iránti vágyat, a hazai rossz időjárást és a tömegközlekedés hiányosságait említették - ismertette a tanulmányt a The Daily Telegraph című brit lap.

"Ismeretlen" épület a britek számára?! (Fotó: Panoramio)


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.