A leghosszabb kínai, aki a 8-as rengést is bírja

Átadták a 65 Eiffel tornyot magában rejtő kínai hidat

A modern kínai építészet egy újabb remeke a 42,5 kilométer hosszú híd, ami a Jiaozhou Öböl kék vize fölött feszül.

2011.07.01 12:00Konrád - ma.hu

A híd mostantól összeköti Qingdao kikötővárosát egy közeli szigeten lévő reptérrel és Huangdao város ipari negyedével. A hatsávos híd egy Y-t formáz, szélessége 33,5 méter. Az első autósok, akik áthaladtak rajta, 30 perc alatt tették meg az utat.

Az 5.200 pilléren álló híd 4 év alatt készült el, költsége nagyjából 2,2 milliárd dollár. Legalább 10.000 munkás dolgozott az építkezésen, amely során 450.000 tonna acélt (65 Eiffel tornyot lehetne felépíteni ennyiből), és 2,3 millió köbméter betont használtak fel.

A hidat teljes egészében a kínai Shandong Gausu Group tervezte, és állításuk szerint a remekmű képes ellenállni 8-as erősségű földrengésnek, tájfunoknak vagy egy 300.000 tonnás hajóval való ütközésnek is.

A Lake Pontchartrain Causeway - Fotó: wayfaring.info

Az új híd egyben Guinness rekord is, a Louisiana államban található Lake Pontchartrain Causeway-t előzi meg 4 kilométerrel. Legalábbis 2016-ig, amikorra elkészül a Hong Kong-ot Makaóval és Guangdong tartománnyal összekötő, mintegy 50 kilométer hosszú híd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.