"Lehet, hogy vett magának egy autót?"

Terry Black nem érti: 100 ezres adótartozás 10 éves fiának?

Értetlenül áll Terry Black a 10 éves nevelt fiának szóló adótartozási felszólítással szemben, ami két évre nyúlik vissza, de eddig semmit nem tudott róla, hogy adóhátralékuk lenne.

2011.09.23 16:39ma.hu / TV2

Terry Black először azt hitte, az adóhatóság levele neki szól, de aztán kiderült, hogy semmi tévedés nincs: 103 ezer forint elmaradást követelnek a most 10 éves Danikától, plusz különféle késedelmi pótlékokat és egyéb összegeket, amelyek összességében már a 200 ezer forint közelében járnak.

A felháborodott művésznek azonban mégsem az összeggel van gondja, hanem azzal, hogy valójában fogalma nincs, hogyan halmozhatott fel egy kisgyerek ekkora tartozást, ráadásul úgy, hogy bár az elmaradás az értesítés szerint 2009-re, illetve egy kisebb része 2010-re vonatkozik, ezidáig semmiféle levelet nem kaptak arra vonatkozóan, hogy valamit meg kellene fizetniük.

Bár első hallásra valóban különösnek tűnhet az is, hogy miféle jövedelem után kell egyáltalán adót fizetnie egy kisiskolás, 10 éves gyermeknek, ez nem is annyira kivételes eset. Ha például egy kiskorú nevére íratnak valamilyen ingatlant vagy nagyobb értékű ingóságot, esetleg örököl ilyesmit, akkor a törvény értelmében a korától függetlenül neki, illetve törvényes gyámjának ugyanúgy adóznia kell utána, mintha ezt nagykorúként szerezte volna.

Csakhogy Terry Black határozottan állítja: a kis Danika közel tíz éve vált legutóbb ingatlantulajdonossá, és az illetéket akkor annak rendje szerint meg is fizették. Az RTL Klub reggelijében megjelent adószakértő szerint ha ez nem így történt volna, mostanra már az a követelés is elévült volna, ám az adóhatóság leveléből egyértelműen látszik, hogy a kérdéses adóév a 2009-es - ekkor viszont Danikának semmilyen bevétele vagy tulajdonjoga nem keletkezett.

Az ügy tisztázását nehezíti, hogy telefonon semmilyen felvilágosítást nem adnak az előadóművésznek, előbb a helyi okmányirodánál regisztrálni kell az ügyfélkapura és csak utána teheti meg a következő lépést. A szakember szerint ugyanakkor az is előfordulhat, hogy amikor egységesítették a különféle állami hivatalok nyilvántartási rendszerét, akkor néhány adat hibásan került át, és ez a tartozás valójában nem is létező adóelmaradás, hanem egyszerű adminisztrációs hiba.

Hogy végül mi derül ki és mikor, azt egyelőre megjósolni sem lehet, de Terrynek addig is lesz néhány álmatlan éjszakája, mert ahogy fogalmazott az Aktívban: "Nem tudom, hogy a gyerekem 2009 és 201 között mit művelt, kitől mit kapott, lehet, hogy vett magának egy autót?! Nem tudom... De egy 103 ezer forintos valami, amire már lassan több a büntetés, mint maga a tétel, azért nem olyan vicces, mert mire 18 éves lesz, ebből a 103 ezerből ha így haladunk, simán összejön 6-7 millió forint tartozása."

A NAV-nál mindenesetre elképzelhetőnek tartanak egy visszavont adásvételi szerződést is, aminek a semmisségét nem jelentették be, ezért szerepelhet náluk aktív tartozásként egy illeték.

Még több hír Terry Blackről

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.