Mindkét nő lombikprogramban vett részt

Elképesztő: Ötösikrek születtek két anyától!

Szinte minden más hírt felülírt az a különleges szenzáció, amely egy orosz házaspárral történt meg: ötösikreik születtek, de két anya hozta őket világra! A család így két fiúval és három lánnyal bővült egy nap alatt.

2011.08.18 14:29ma.hu

Öt gyermeke született egy örmény házaspárnak egyazon napon és ugyanannak a nőnek az öt petesejtjéből, vagyis majdnem minden szempontból ikreknek számítanak, egyetlen apróságot leszámítva: két anya szülte meg őket. Az elsőre különösnek hangzó eset háttere sem mindennapi.

Anna és Vakil 15 éven keresztül eredménytelenül próbálkoztak a gyermekvállalással, minden létező módszert kipróbáltak, mire az orvosok kimondták a lesújtó ítéletet: adják fel, az asszony sosem fog teherbe esni. A házaspár az első elkeseredése után végül úgy döntött: ha Anna nem hordhatja ki a babát, akkor a férje által megtermékenyített petesejtet egy másik nőbe kell beültetni.

A béranyaság Oroszországban nemcsak engedélyezett, de elterjedt intézmény is, ám ára igen magas: több mint 13 millió forintnak felel meg. Szerencséjükre szűkebb hazájukban, Örményországban ennek feléből ki lehet hozni a béranya és a kapcsolódó jogi ügyek költségeit, így a páros elhatározta, belevág.

Fotó: FrettaFriends


Rövid idő múlva már a terhességet vállaló asszonyt is kiválasztották, de miközben a kórházban épp a beültetést végezték nála, az orvos felvetette Annának: tegyen még egy utolsó próbát, biztos ami biztos. Noha már semmit nem reméltek a másfél évtizedes eredményelen kísérletezés után, Anna belement, és már nem is számolta, hanyadszor, de végigcsinálta a procedúrát.

Pár hét múlva beköszöntött a csoda: kiderült, hogy Annában végre megtapadtak a beültetett petesejtek, és két magzat indult fejlődésnek, miközben a béranyánál is sikerrel járt a beavatkozás, ott három gyermek kezdett el növekedni. Különös egybeesés, hogy mindkét nőnek veszélyeztetett terhesként kellett csaknem mind a 9 hónapot végigfeküdnie, mindketten nagyon megszenvedtek a kihordással.

Kilenc hónap után ugyanazon a napon vonultak a kórház szülészetére, ahol két egymás melletti műtőben császármetszéssel segítették világra az öt apróságot. Anna egy kisfiúnak és egy kislánynak adott életet, míg a béranya egy kisfiút és két kislányt hozott világra - azt azonban senki nem hozta nyilvánosságra, melyik baba kiben élte át az első kilenc hónapot.

Csupán annyit lehet tudni, hogy a legkisebb gyermek az 1300 grammos Milena, a legnagyobb, Oleg pedig 2100 grammot nyomott születésekor. A másik három gyermek neve Borisz, Jelena és Krisztina, és mind a család, mind a kórház személyzete szerint elképesztően hasonlítanak egymásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.