Az ikreket szülő nők jobban teljesítettek

Ikrekkel hosszabb az élet?

Az ikreket szülő édesanyák a többi anyához képest hosszabb életűek, a várakozásoknál több gyermeket szülnek, rövidebb időközönként szülnek, hosszabb a termékeny élettartamuk, és utolsó szülésükkor idősebbek.

2011.05.12 13:15medipress.hu

Mindez az Utah Egyetem kutatásából derül ki. Az eredmények nem azt jelentik, hogy az ikerszülés egészséges a nők számára, inkább azt, hogy az egészségesebb nőkben magasabb az ikerszülés valószínűsége – számolt be a Proceedings of the Royal Society B május 11-i számában megjelent tanulmány egyik szerzője, Ken. R. Smith demográfus.

Az általános vélekedés szerint a gyermekszülés terhe nagyobb az ikreket szülő nők esetében. A kutatás azonban éppen az ellenkezőjét mutatta: azok a nők, akik természetes módon ikreket szülnek, valójában hosszabb életűek és termékenyebbek.

A kutatás során 58 786 monogám utahi nő adatait elemezték, akik 1807 és 1899 között születtek, megérték az 50 éves életkort, és 1850 után egyszer mentek férjhez olyan férfihoz, aki felesége 50. születésnapján még élt.

A nők közül 4603 ikreket szült, 54 183 pedig egyszerre csak egy gyermeknek adott életet. A 4603 ikerszülő édesanyát tartalmazó elemzés az eddigi legnagyobb természetes termékenységi adatbázis, amelyet közzétettek.

Smith szerint az embereket mindig is érdekelte, mi befolyásolja élettartamunkat, ez azonban nagyon összetett, számos különböző tényező járul hozzá az élettartam, az egészségi állapot és az öregedés alakulásához.

Ez a tanulmány azonban rendkívül újszerű eredményt hozott azzal, hogy kimutatott egy újabb lényeges tényezőt, nevezetesen azt, hogy az ikerszülő édesanyák idősebb korukban jobb egészségnek örvendenek. Ez a velük született egészségesség járul hozzá ahhoz, hogy képesek ikreket szülni, és ez járul hozzá hosszabb életükhöz is.

Bár az ikerszülés néha családon belül öröklődik, korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a környezeti hatások is jelentősek, mint például az édesanya jobb egészségi állapota, vagy a gyermekszülés idősebb korban, amelyek növelik az ikerszülés valószínűségét.

Smith elmondta, hogy a mai emberek nagyon helyesen sok mindent megtesznek azért, hogy egészségesebbé és hosszabb életűvé váljanak. Vannak azonban olyan aspektusok az élettartamot és az egészségi állapotot illetően, amelyek velünk születettek, a biológiai felépítésünkből ered.

A vizsgált ikerszülő édesanyák nem választották ezt a kapacitást, egyszerűen rendelkeztek vele. Mivel a kutatás a természetes ikerszüléseket vizsgálta, a vizsgálati populáció a születésszabályozás és a termékenységi kezelések időszaka előtt élt.

A termékenységi kezelésekben részt vevő mai nők szempontjából, akik gyakran ikreket szülnek, nem tudhatjuk, hogyan befolyásolja az ikerszülés az egészségi állapotukat.

Az eredmények

Az elemzésből a következők derültek ki: 

- Az ikerszülő édesanyák a menopauzát követően tovább éltek. Az 1870 előtt született nők esetében a halálozás éves kockázata 50 éves kor felett 7,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint az egyszerre egy gyermeket szülő nőkben.

- Az ikerszülő nők az ikrek születésének köszönhetően a vártnál több gyermeket szültek összesen. Az 1870 előtt született nők átlagosan 8,39, az 1870-1899-ben született nők átlagosan 5,72 gyermeket szültek. Az ikerszülő nők 1,9 illetve 2,3 gyermekkel többet szültek az átlagnál.

„Az ikrek megszületésével a definíció szerint eggyel több gyermeket szülnek, de az ikerszülő nők kibővítették a definíciót, és egyes szülésből is többet teljesítettek” –
áll a tanulmányban. 

- Az ikerszülő nők rövidebb időközönként szültek.

- A termékeny élettartam az ikerszülő nők esetében hosszabb volt, még akkor is, ha a házasság időtartamát is beleszámították.

- Az ikrek édesanyjai utolsó szülésük idején idősebbek voltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.