Kitombolta magát az ítéletidő

Viharvert Európa

Nyugat- és Észak-Európában a vasárnap és hétfőn pusztító vihar után lassan helyreáll a rend, több helyütt azonban továbbra is fennakadásokra lehet számítani a vasúti közlekedésben és még mindig háztartások százezrei vannak áram nélkül.

2013.10.29 13:35MTI
Vihar Hollandiában

A keddi jelentések szerint legkevesebb 16 halálos áldozatot szedett az utóbbi évek legnagyobb vihara, amely Franciaországon, Nagy-Britannián, Hollandián, Svédországon, Dánián, Észak-Németországon, valamint a balti államokon söpört végig.

Nagy-Britanniában öt ember életét követelte a vihar, az áramkimaradással sújtott 600 ezer háztartásból 61 ezer továbbra is elektromos áram nélkül van - közölte az Energy Networks Association, a brit energiaszolgáltatókat képviselő szervezet illetékese. A vasúti közlekedésben néhány helyen késések vagy járatkimaradások várhatók.

Dániában kettőre emelkedett kedden a halálos áldozatok száma. Egy sofőrt Holbaek városánál egy úttestre zuhanó fa sebesített meg halálosan, előző nap egy férfit lehulló tetőcserepek ütöttek agyon Seeland szigetén. A dán meteorológiai szolgálat jelentései alapján a szigeten hétfőn óránként 193 kilométeres széllökéseket mértek.

Svédországban továbbra is mintegy 60 ezer háztartásban tapasztalható áramkimaradás, 35 ezer lakóházban nem működik a vezetékes telefon. A vidéki, félreeső településeken több napba telhet, míg helyreállítják az áramellátást.

Hollandiában két ember vesztette életét a pusztító viharban, a biztosítók egyesülete 95 millió euróra becsüli a magánszektorban keletkezett károkat.

Németországban vasárnap óta legalább hét halálos áldozatot szedett az ítéletidő, az ország északi részén pedig továbbra is akadozik a vasúti közlekedés. Schleswig-Holstein tartományban, amelyet az Északi-tenger és a Balti-tenger szegélyez, kedden több iskolában szüneteltetik a tanítást. Ezen a területen összesen 3600 esetben hívták ki a rendőrséget és a tűzoltókat az utóbbi néhány napban.

Alsó-Szászország, valamint Schleswig-Holstein területén az orkánerejű széllökések súlyos károkat okoztak több vasútvonalon. A Deutsche Bahn német vasúttársaság kedden figyelmeztette az utasokat, hogy a vasúti közlekedés teljes helyreállítása eltart egy ideig.

A balti országokban is jelentős fennakadásokat idézett elő a pusztító vihar. Az állami energiaszolgáltató vállalat adatai alapján Lettországban mintegy 100 ezer háztartás maradt áram nélkül. A rigai repülőtéren kedden törölték a dán fővárosba, Koppenhágába tartó járatokat. Észtországban mintegy 60 ezer háztartás észlelt áramkimaradást a megrongálódott vezetékek miatt - közölte az észt állami rádió.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.