Tovább dönthet a lakásárverezési moratórium

Nyomott hangulatban a lakáspiac

Azt eladók már most csak nagyon alacsony áron tudnak megszabadulni ingatlanjaiktól, és a helyzeten ronthat, ha lejár a lakásárverezési moratórium.

2011.01.26 12:53MR1- Kossuth

Az egyik internetes oldalon összességében 30-40 százalékkal olcsóbban kínálnak lakásokat: az egyik ingatlant például 16 helyett 11, a másikat 68 helyett 49 millióért. (A portál kimondottan azzal toborozza a vevőket, hogy válság idején megőrizhetik tőkéjük értékét, sőt, akár komoly profitra is szert tehetnek.) De az árak nemcsak itt alacsonyak, az eladói oldal általában is jóval olcsóbban kénytelen megszabadulni lakásától, mint a válság előtt, a vevői oldalon pedig megjelentek a befektetési szándékkal vásárlók.

Mehrli Péter a Magyar Ingatlan Szövetség elnöke úgy látja, a vevői oldalon egyelőre nem jelentek meg még tömegesen a befektetők, és nem is várható, hogy a lakáspiac jelenlegi állapotában túlságosan sokan akarjanak befektetni ingatlanokba. Még ha nagyon optimisták vagyunk, akkor is jó néhány esztendő, amíg a piac visszaáll - ha egyáltalán visszaáll - a korábbi értékrendjére, befektetni pedig tényleg csak nagyon-nagyon kedvező áron való vásárlások esetén lehet - érvel a szakember.

Az tény ugyanakkor, hogy a piacot az abszolút érdektelenség, de legalább is a kivárás jellemzi, így a lakásárak valóban rendkívül alacsonyak, mert egyszerűen nincs vevő.

A lakásárverezési moratórium lejárta után nagyobb tömegű lakás kerülhet ugyan a piacra, de a szakember egyfelől hisz a piac önszabályozásában, másfelől bízik abban, hogy a két oldal - az állam és a bankok – leül, és valahogyan szabályozza majd ezt a kérdést.


Az országban ma egyébként körülbelül három-öt nagyobb cég foglalkozik nagy pénzintézetek megbízásából a fizetésképtelen adósok ingatlanjaik árverésével.

Eddig évente kétezer, most körülbelül háromezer árverezés alatt lévő ingatlan van, és körülbelül kétezer lakás esetében került sor végrehajtásra, tehát összességében éves szinten legfeljebb négy-öt ezer ingatlan került azoktól a tulajdonosoktól árverésre, akik nem voltak képesek fizetni a tartozásaikat – mondja az elnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.