Energiaválság

Leállt Európa legnagyobb gázmezője

A holland kormány földrengéstől való félelmek miatt leállította a fúrásokat Groningenben.

2024.04.27 14:14ma.hu

Hollandia hivatalosan is leállította a groningeni gázmezőt, miután a hatóságok jóváhagyták a fúrási műveletek végleges leállítását a helyszínen, hogy korlátozzák a szeizmikus kockázatokat az északi régióban.

A gázmező 2023 októbere óta csak a teljes kapacitásának töredékét termeli, miután évek óta csökkentették a kitermelést, hogy csökkentsék a földrengések kockázatát, amelyeket a folyamat okoz a régióban, és amelyek az évek során épületek ezreit rongálták meg. A 11 kút azonban nyitva marad egy esetleges kemény tél és az orosz-ukrán konfliktus bizonytalan nemzetközi helyzete miatt.

A múlt hét elején a holland szenátus törvényt fogadott el a gázmező végleges bezárásáról, miután a kormány ígéretet tett arra, hogy a régió szeizmikus kockázatainak csökkentése érdekében a kitermelést soha nem fogják újraindítani.

A szenátorok eredetileg már két héttel ezelőtt el akarták fogadni a törvényt, de elhalasztották a végső szavazást, miután több párt aggodalmakat fogalmazott meg az ország ellátása miatt.

Ez a lépés mind a kormányt, mind az északi tartomány helyi tisztviselőit feldühítette. Hans Vijlbrief bányászati miniszter, aki a leállítást szorgalmazta, azt mondta, hogy lemond, ha ez hosszú késedelemhez vezet, és további bizonytalanságot okoz a földrengések kockázatával kapcsolatban a régióban élők számára. A groningeni hatóságok azzal vádolták a parlamentet, hogy visszalépett a gázfúrások megszüntetésére tett ígéretétől.

Az 1963-ban megnyitott Európa legnagyobb gázmezője a holland gazdaság egyik fő támogatójává vált, és még mindig hatalmas gáztartalékokkal rendelkezik. Tíz évvel ezelőtti csúcspontján több mint 50 milliárd köbméter gázt termelt. A régióban azonban 1986 óta több mint 1600 földrengést regisztráltak, amelyek 85 000 épületet rongáltak meg. Nem világos, hogy a termelés leállítása elegendő-e a régió szeizmikus aktivitásának megakadályozására, mivel a föld alatt továbbra is üres üregek maradnak.

Februárban a Shell és az Exxon közös vállalata, a groningeni mezőt üzemeltető NAM egy választott bíróságtól kérte annak eldöntését, hogy a kormánynak kártérítést kell-e nyújtania a gázkitermelés leállításáért a helyszínen.

A Reuters szerint a gázból származó nyereség a kitermelés beindítása óta 363 milliárd eurót (385 milliárd dollárt) hozott Hollandiának, a Shell és az Exxon Groningenből származó nyeresége ugyanebben az időszakban közel 66 milliárd eurót tett ki.

Az Ukrajna elleni moszkvai katonai hadjárat megindítása előtt Hollandia gázimportjának egynegyedét Oroszországból szerezte be az ország statisztikai hivatala szerint. Az orosz földgáz aránya 2023-ban az ország importjának kevesebb mint 9 százalékát tette ki. Eközben az Egyesült Államokból származó cseppfolyósított földgáz mennyisége nőtt, és tavaly az ország gázimportjának kétharmadát tette ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.