Időjárás

Agrometeorológia: az Alföldön és a Tiszántúl középső részén fokozódott az aszály

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál.

2024.05.10 05:14MTI

Az elmúlt napokban a déli, délnyugati országrészben kellő mennyiségű esőhöz jutottak a fejlődés kezdeti szakaszában járó napraforgó- és kukoricaállományok, ugyanakkor az Alföld és a Tiszántúl középső tájain fokozódott az aszály - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták: az elmúlt tíz illetve harminc nap csapadékösszege az ország jelentős részén elmarad a sokévi átlagtól, nagy területen 10-25 milliméter közötti a csapadékhiány. A felszínközeli talajréteg az Alföld középső tájain és a Tiszántúl jelentős részén valamint a Dunántúl északi, északkeleti területein kritikusan száraz, míg délen, délnyugaton és északon, északkeleten kellő mennyiségű nedvességet tartalmaz.

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál: a kalászosok virágoznak, az őszi káposztarepce a magképződés fázisában van, többfelé meglehetősen ritkásak az állományok. A kalászosok és a repce a legtöbb helyen még kielégítő mennyiségű nedvességet talál a talajban a vízigényes fejlődési fázisban. A napraforgó és a kukorica intenzíven fejlődik, de az Alföldön sokfelé és a Dunántúl északkeleti részén is több csapadékot igényelne az eddigieknél. Az akác virágzására az északi, északkeleti országrészben a napos, meleg idő igen kedvező.

Az előrejelzés szerint a következő egy hétben nem várható számottevő csapadék, országszerte nagyrészt száraz, az ilyenkor szokásosnak megfelelő hőmérsékletű időre van kilátás, legfeljebb vasárnap lehetnek elszórt záporok. A talajok nedvességtartalma országszerte csökken, az aszály területi kiterjedése az Alföldön és a Dunántúl északkeleti felén nőni fog.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.