Idén kezdődnek a munkálatok

700 millióból újítják fel a pesthidegkúti nyári Klebelsberg-rezidenciát

Idén elkezdik a II. kerületi nyári Klebelsberg-rezidencia felújítását, a beruházásra 700 millió forintot fordít az állam.

2013.11.13 12:33MTI

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdai sajtótájékoztatóján, a pesthidegkúti épület előtt arról beszélt, hogy idén 80 millió, jövőre pedig 620 millió forintot szánnak az épületre.

Közölte: az állami tulajdonú ingatlan hasznosítása még kérdéses, de mindenképpen az egykori kultuszminiszter szellemiségéhez méltó funkciót terveznek, történelmi, kulturális, oktatási célú megoldásban gondolkodnak. Szeretnének az ott élők számára is elfogadható, országos funkciót adni az ingatlannak - tette hozzá.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a kormány döntésének megfelelően idén elkezdődik a felújítási munka, ami 2014-ben teljesedik ki. Varga Mihály a másik, eddig elmaradt kerületi beruházásnak nevezte a volt gazdasági tárca egykori irodaháza sorsának rendezését a Margit körúton. Mint mondta, megkapták az épület bontási engedélyét, hamarosan ott is munkához látnak.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy állami - egészségügyi, kulturális, sport, munkahelyteremtő - beruházásokra a következő évben országosan 130 milliárd forintot fordítanak, s ezek a projektek is hozzájárulnak ahhoz, hogy a gazdaság 2014-ben duplájával növekedjen. Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), a II. kerület polgármestere Klebelsberg Kuno életútját ismertetve elmondta: az egykori miniszter 1923 novemberében vette meg az akkori nemesi birtokot, s három év alatt, saját tervei alapján építtette fel a nyári kúriát.

Elmondása szerint az 1932-ben elhunyt politikus özvegye 1949-ig lakott az épületben, majd a kommunisták kitelepítették és SZOT-üdülő lett a rezidenciából. Ezt követően a Rókus Kórház pszichiátriai osztálya használta az épületet, amelynek állaga az évtizedek során leromlott.

A polgármester szólt arról, hogy a ma életveszélyes épületnek anno volt egy 4000 kötetes könyvtára és egy egyedi Zsolnay cserépkályhája, amelyek ugyancsak elpusztultak. Jelezte: az ingatlan "kalandos úton" visszakerült a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez. Az önkormányzat már régóta szorgalmazta a felújítást a kormánynál és ez most eredményre vezetett - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.