A Hochtief eladta repülőtereit

Kanadai kézbe kerül a Budapest Airport

Eladta repülőtér-üzemeltető részesedéseit - köztük a budapestit - a német Hochtief konszern egy kanadai nyugdíjalapnak.

2013.05.07 12:20MTI

A Hochtief keddi bejelentése szerint 1,1 milliárd euróért eladta repülőtér-üzemeltető vállalata, a Hochtief AirPort GmbH összes érdekeltségét a kanadai PSP Investments nyugdíjalap befektető társaságnak (Public Sector Pension Investment Board).
   
Az üzlet visszamenőlegesen, 2013. január elsejei hatállyal lép majd életbe, mihelyt megkapja a szükséges versenyhatósági engedélyeket. Az üzlet lezárására az év második felében lehet számítani. A PSP Investments a 2012 március végi állás szerint 64,5 milliárd dollár vagyont kezel.
   
A Hochtief AirPort a düsseldorfi, hamburgi, athéni, budapesti, sydneyi és tiranai repülőterekben rendelkezett részesedéssel. A reptereken együttesen évi 95 millió utas fordul meg.
   
A Hochtief előző elnöke, Frank Stieler már 2011-ben meg kívánt válni 1,5 milliárd euróért a konszern repülőtér-üzemeltető tevékenységétől, de mivel távoznia kellett, a repülőterek a konszern tulajdonában maradtak. A Hochtief tavaly november óta hivatalban lévő új vezére, Marcelino Fernandez Verdes ismét napirendre tűzte a témát és elindította az értékesítés folyamatát.
   
Az értékesítésből befolyt összeget adósságának csökkentésére és infrastruktúra ágazata működésének modernizálására tervezi fordítani a Hochtief. Az értékesítésnek köszönhetően javul a konszern pénzügyi helyzete és versenyképessége - írja a Hochtief közleménye.
   
Ausztrál érdekeltsége, a Leighton eredményének köszönhetően nyereséggel zárta az első negyedévet a Hochtief - közölte a legnagyobb német építőipari vállalat éves részvényesi közgyűlését megelőzően, kedden Essenben. A cég 43,5 millió euró nyereséget ért el az idei első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 34,8 millió euró veszteséggel.
   
Éves nyereség-előrejelzését a repülőtér-üzemeltető üzletág értékesítéséből befolyó 1,1 milliárd eurónak köszönhetően 220 millió euróra emelte a Hochtief.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.