Február 7-én fogadták el

Kihirdette Basescu a román állami költségvetést

Traian Basescu román államfő kihirdette csütörtökön azt a törvényt, amely Románia 2013-as költségvetéséről szól.

2013.02.21 16:35MTI

A büdzsét február 7-én fogadta el a román parlament, kihirdetése azonban késett, mivel az ellenzéki Demokrata Liberális Párt keresetet nyújtott be az alkotmánybírósághoz, azt kifogásolva, hogy a parlamenti elfogadás alatt több eljárást megsértett a kormányoldal. 

A taláros testület csaknem egy héttel később elutasította a keresetet, ezért a büdzsé hatályba lépése már csak Basescutól függött. Az elnöki hivatal csütörtöki közlése szerint az államfő ellátta kézjegyével a büdzsé elfogadásáról szóló törvényt, amely a román közlönyben való megjelenéskor lép hatályba. 

Romániának azért nem volt még idei elfogadott költségvetése, mert tavaly decemberben parlamenti választásokat tartottak, az ezt követően hivatalába lépő kormány pedig januárban egyeztetett a Nemzetközi Valutalappal a büdzsé tételeiről. Az idei költségvetés 98,182 milliárd lej bevétellel és 116,36 milliárd lej kiadással számol, ami azt jelenti, hogy az államháztartási hiányt 18,176 milliárd lejre tervezték. 

Ez utóbbi a bruttó román össztermék 2,15 százalékának felel meg. A tervezett bevétel 6,5 százalékkal haladja meg a 2012-es évit, a kiadások értéke pedig 10,5 százalékkal nagyobb a tavalyi évhez képest. A román kormány 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2013-ban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.