Fővárosi Közgyűlés

Jövő szerdán tárgyalják a főváros költségvetését

A főváros idei költségvetését 323 milliárd 44 millió forintos kiadási és 258 milliárd 972 millió forintos bevételi főösszeggel tervezik. A költségvetési határozattervezetről jövő szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés.

2013.02.21 10:51MTI

A 64 milliárd forintnyi hiányból 41 milliárd 378 millió forintot az előző évek pénzmaradványaiból finanszíroznak. A fennmaradó részt pedig a fejlesztési célú, 30 milliárd 189 millió forint összegű hosszú lejáratú hitellel fedezik, és 7 milliárd 495 millió forint szolgál majd a hitelek tőketörlesztésére.
   
A főváros pénzügyi költségvetési bizottságának csütörtöki ülésén Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes jelezte: a rendelettervezet megfelel a vonatkozó törvényeknek, nem tartalmaz hiányt. Jelezte: a tavalyi évhez képest változott az állam és az önkormányzat közötti feladatmegosztás, az egészségügy után a gyermekvédelem és az oktatás is az államhoz került. Emiatt a bevételek és a kiadások is kevesebbek – tette hozzá.
   
A BKV finanszírozására a tervezet 58 milliárd forintot tartalmaz, ami a főpolgármester-helyettes szavai szerint teljesen fedezett, s a kormánnyal tovább folytatódnak az egyeztetések a források ügyében, amelyeket még nem terveztek be a javaslatba.
   
Szólt arról is, hogy az állami adósságátvállalást pesszimista becslés szerint, vagyis a minimális 40 százalékkal tervezték a büdzsében, de bízik abban, hogy a mérték magasabb lesz. Bagdy Gábor szerint minden költségvetésben vannak kockázatok, erre a kiadási és a fejlesztési oldalon is céltartalékot képeztek.
   
A független könyvvizsgálói jelentés szerint a rendelettervezet megfelel a vonatkozó törvényi és szakmai követelményeknek, vitára és rendeletalkotásra alkalmas.
   
Andó Sándor, a bizottság MSZP-s tagja szerint a folyamatban lévő kormányzati tárgyalások nem jelentenek fedezetet a BKV finanszírozására, ezért komolytalan az indítvány. Megkérdőjelezte a tulajdonosi kölcsönök visszatérítésének realitását és az adósságátvállalás teljesülését.
   
Németh Zoltán, a testület fideszes elnöke ugyanakkor úgy vélte: a forrásokat, a kiadásokat és a feladatok arányait komplexen kell nézni. Szavai szerint a 2010 előtti kormány "csak pakolta a feladatokat az önkormányzat nyakába", forrást nem biztosított. A politikus óriási segítségnek nevezte az állami adósságkonszolidációt, álláspontja szerint ezt nehéz negatívan beállítani.
   
Bagdy Gábor korábban azt kérte a közgyűlési képviselőktől, hogy a költségvetéshez készített módosító javaslataikat szerda 12 óráig nyújtsák be. A Párbeszéd Magyarországért képviselői csak 16 óra után juttatták el öt módosító indítványukat. Azokról csak a február 27-i közgyűlés szünetében tartott bizottsági ülésen lesz döntés, mert a főpolgármester-helyettes jelezte, hogy az ágazati szakosztályok véleményének kikérése nélkül nem tudtak felelős álláspontot kialakítani azokról.
   
A bizottság négy igen és egy MSZP-s nem szavazattal a közgyűlés elé terjesztésre és elfogadásra javasolta a tervezetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.