Lakossági ügyfelek számára

Számlaválasztó programot indított a PSZÁF

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a lakossági ügyfelek tájékozódását segítő számlaválasztó programot indított el honlapján.

2012.12.14 17:35MTI

Az interaktív internetes alkalmazás összehasonlíthatóvá teszi a forint folyószámlák, a betéti bankkártyák és a belföldi forint pénzforgalmi műveletek kondícióit. A felügyelet közleményében ismerteti: a pénzügyi szolgáltatók számlatermékekhez és pénzforgalmi szolgáltatásokhoz kötődő díjstruktúrája bonyolult, sokszor átláthatatlan, az ügyfelek számára nehezen összehasonlítható. 

Ez gyakran gátolja a szolgáltatóváltást és a piaci versenyt, miközben a 2013. január 1-jétől bevezetendő pénzügyi tranzakciós illeték hatására a pénzügyi szolgáltatók árazásában a korábbinál jelentősebb eltérések várhatók. A már számlával rendelkező 8,2 millió bankszámla-tulajdonos, illetve az új számlanyitók tudatos választásának megkönnyítése és az átláthatóság növelése érdekében a PSZÁF hitelintézeti számlaválasztó programot indított el honlapján. 

Ezzel a fogyasztókat segítő eszközzel jelenleg 156 bank, fióktelep és takarékszövetkezet mintegy 700 számlatermékének és 760 bankkártyájának kondíciói válnak összehasonlíthatóvá a fogyasztók számára. A hitelintézetek a PSZÁF rendelete alapján kötelesek folyamatosan rendelkezésre bocsátani az aktuális, hatályban lévő adatokat az internetes alkalmazáshoz.
 
A számlaválasztó bemutatja a 18 év feletti lakossági ügyfelek számára elérhető forint folyószámlák és betéti bankkártyák belföldi forint tranzakcióinak jellemzőit és érvényben lévő költségeit. A program a széles fogyasztói kör számára kínált termékeket jeleníti meg, nem tartalmazza azokat a konstrukciókat, amelyek csak egy szűk réteget céloznak meg, így például a privát banki szolgáltatásokat. 

Mivel a számlatermékek jellemzői és a kapcsolódó pénzforgalmi műveletek palettája igen széles és összetett, a PSZÁF a leggyakrabban használt szolgáltatásokat vette górcső alá. Az internetes programban a fogyasztók bankolási szokásai alapján 5 különböző ügyfélprofil révén lehet előszűrést, szűkítést végezni a mérlegelésre érdemes konstrukciók között. 

Ezt követően az alkalmazás háttér-kalkuláció segítségével jeleníti meg és teszi összehasonlíthatóvá az adott ügyfél számlahasználatának havi becsült költségét. A számlahasználat költsége az egyéni számlahasználati szokásoknak és az igénybe vett tranzakcióknak megfelelően testre szabott módon is kalkulálható. 

A PSZÁF honlapján változatlanul elérhetőek a korábban kifejlesztett hasonló fogyasztói alkalmazások, így a betét- és megtakarításkereső program, illetve a hitel- és lízingtermék választó program is. Az új számlaválasztó program mellett a PSZÁF által megújított háztartási költségvetés-számító program is segítséget nyújthat a háztartások teherviselő képességének, bevételi és kiadási jellemzőinek áttekintésére, a családi költségvetés racionalizálására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.