Október 1-től

Jogerős a Kapuvári Hús Zrt. felszámolásáról született határozat

Jogerőssé vált a Kapuvári Hús Zrt. felszámolásáról született bírósági végzés.

2012.10.04 12:22MTI

Máté Kinga, a Győri Törvényszék szóvivő bírója jelezte: a döntés közzététele megtörtént, s ez a felszámolási eljárás kezdő időpontja is. Az elektronikus cégközlönyben csütörtökön reggel közzétettek szerint az április 26-án benyújtott kérelem alapján október 1-jén emelkedett jogerőre a végzés, amellyel a bíróság a Kapuvári Hús Húsipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság felszámolását főeljárásként elrendelte, felszámolóként a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-t jelölve ki. A társaság felszámolóbiztosa Jendrolovics Pál Péter. 

A dokumentum szerint a követeléseiket a felszámolás során hitelezőként érvényesíteni kívánók a végzés közzétételétől számított 40 napon belül jelenthetik be igényüket a felszámolónak. A kapuvári húsgyárban szeptember elején többhetes termeléscsökkenés után szinte teljesen leállt a munka. A kormányszóvivői iroda szeptember 12-én bejelentette, hogy a kormány kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a húskombinátban érintett két céget, a Kapuvári Hús Zrt.-t és a Kapuvári Bacon Húsipari Kft.-t. A lépést azzal indokolták, hogy a kapuvári húskombináttal kapcsolatban súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel a korábbi "felelőtlen garanciavállalások" miatt.
 
A múlt hétfőn - a többségi tulajdonos által jelzettnél egy héttel később - újra megindult a feldolgozás a kapuvári húsgyárban, kevesebb emberrel és az utóbbi hetekénél nagyobb, de a korábbi időszakban megszokottnál jóval kisebb termeléssel. Pászli Tibor, az üzem szakszervezeti vezetője az MTI érdeklődésére akkor azt mondta: a 180 kölcsönzött munkavállaló közül 80 korábbi alkalmazottat visszavesz saját állományába a cég, a többiekre azonban nem tart igényt. Korábban mintegy 400-an dolgoztak a kapuvári gyárban. A többségi tulajdonos képviselője a felszámolás elindításában látta a kapuvári húsgyárban kialakult helyzet megoldását. 

A Kisalföld című lapnak Zsobrák Péter elmondta: a jelenlegi helyzetben a Kapuvári Hús Zrt. működésképtelen, hiszen zárolt számlái mellett egy ötvenmilliós és egy másfél milliárdos adóhatósági eljárás folyik ellene, teljes a vagyoni zárlat is, valamint egy lejárt 600 milliós banki hiteltartozás is fennáll. Az MTI érdeklődésére szerdán úgy nyilatkozott: egyszerre akarja újraindítani a termelést a kapuvári húsgyárban az üzem mögött álló két társaság többségi tulajdonosa, de egyelőre nem tudja, ez mikor történhet meg.

A Kapuvári Hús Zrt.-ben és a Kapuvári Bacon Kft.-ben is érdekelt Zsobrák Péter elmondta: várják, hogy a felszámolásról szóló bírósági határozat jogerőre emelkedése után kiderüljön, ki lesz a Kapuvári Hús Zrt. felszámolója; vele akarnak egyezségre jutni az újraindulásról. A Kapuvári Bacon Kft. hitelképes, olyan állapotban van, hogy egy viszonylag nagyobb, egymilliárd forint körüli hitellel bármikor újraindítható, és a társaság "be van listázva a multiknál" - közölte, hozzátéve: ekkora összeggel be lehetne állítani a heti hatezer sertés feldolgozását jelentő ideális termelést, amellyel megtartható az üzem jelenlegi 320 alkalmazottja. 

A Győri Törvényszék szeptember 3-án meghozott határozatában rendelte el a Kapuvári Hús Zrt. felszámolását. A határozattal szemben az adós fellebbezést nyújtott be, majd ezt visszavonta a bíróságra hétfőn megérkezett beadványában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.