Rendezzék az üzem sorsát!

Tüntettek a kapuvári húsgyárért

Négy-ötszáz ember tüntetett péntek délután a kapuvári húsgyár előtt, követelve a napok óta minimálisra csökkentett termeléssel működő üzem sorsának rendezését.

2012.09.14 16:32MTI

Petíciót nyújtottak be Zsobrák Péter vállalkozóhoz, aki másfél hónapja vásárolta be magát a Kapuvári Hús Zrt.-be. Az üzem négyszáz dolgozója és az ágazati szakszervezet nevében azt követelik: tegye egyértelművé, hogy működtetni kívánja-e a gyárat. Amennyiben igen, biztosítsa a szükséges tőkét, vagy pedig tegye nyilvánvalóvá, ha be akarja zárni az üzemet. "A munkavállalók számára a legrosszabb dolog a bizonytalanság" - hangsúlyozták a demonstrálók a petícióban, amelyet Bedecs Pálnak, a Kapuvári Hús Zrt. megbízott vezérigazgatójának adtak át képviselőik. 

Pászli Tibor, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) alelnöke, a kapuvári gyár érdekképviseleti vezetője az eseményen arról beszélt: azért hirdették meg a megmozdulást, mert a termelés folyamatos csökkenése mellett ismételten elnapolták a cég közgyűlését, a gyár "rendezetlen munkarendben" dolgozik, márpedig "ez a kollektíva nem ehhez szokott". Mindezek alapján "világossá vált, hogy e mellett a termelés mellett négyszáz ember munkahelyét nem tudjuk megőrizni" - fogalmazott a szakszervezeti vezető. Hangsúlyozta: sürgős lépéseket kell tenni a cég talpra állítása érdekében; ha lassan cselekszenek, azt már nem éli túl a gyár. 

Kapuvári József HDSZ-elnök rámutatott: ez a gyár évi félmilliárd forintnyi közterhet fizet. Ha bezárnák, akkor nemcsak kiesne ez az összeg, hanem ráadásul az államnak kellene fizetnie a dolgozók munkanélküli segélyét, támogatnia elhelyezkedésüket. Jelezte: maga is találkozott a cégtulajdonossal, azt mondta, "nagyon biztató híreket" kapott a megbeszélésen az üzem jövőjéről. Ivanics Ferenc (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt mondta a demonstrálók előtt: szerdán a kormány "azt a döntést hozta meg, ami ebben a helyzetben meghozható volt; olyan védelmet adott a gyárnak, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a dolgok rendezése után tovább működjön". 

Ez nem biztos, hogy egyszerű lesz - fogalmazott. A Kisalföld című megyei napilap szerdai számában megjelent cikk szerint többhetes termeléscsökkenés után szinte teljesen leállt a kapuvári húsgyár, a Kapuvári Hús Zrt. közgyűlését pedig – amelytől a dolgozók komoly eredményeket vártak - e hét elejéről szeptember 27-ére halasztották. A hazaküldött alkalmazottak a telefonhívást várják a munka újraindulásáról.

A lap által közölteket a nap folyamán Pászli Tbor úgy korrigálta az MTI-nek, hogy a termelés nem állt le, ám jelentősen csökkent, lényegesen kevesebb alapanyag érkezik és késztermék távozik az üzemből. A dolgozóknak csak egy része dolgozik, folyamatosan cserélődik, hogy kiket hívnak be munkára. Kérdésre válaszolva Pászli Tibor közölte, hogy a tulajdonosváltás előtt is voltak problémák, ezek egyre nagyobbak lettek az utóbbi időben. A termelés csökkentése aggodalomra ad okot, mivel szeretnék a 400 munkahelyet és az üzleti partnereket megtartani.
 
"Én úgy tudom, hogy a tulajdonosnak is ez az akarata" - tette hozzá. Közlése szerint hetek, hónapok óta folynak tárgyalások a cég jövőjéről, a nemrégiben történt tulajdonosváltással pedig felgyorsultak az események. A tárgyalások céljaként azt jelölte meg, hogy a négyszáz embernek megfelelő munkamennyiség kerüljön ebbe a gyárba. Erre a társaság meglévő piacai és szerződései komoly esélyt adnak - tette hozzá. Szerdán a Kormányszóvivői Iroda bejelentette, hogy a kormány kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a kapuvári húskombinátban érintett két céget. 

A lépést az indokolta, hogy a kapuvári húskombináttal kapcsolatban súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel a korábbi felelőtlen garanciavállalások miatt. A helyzet tisztázása és a munkahelyek megvédése érdekében a kormány megteszi a szükséges lépéseket és nemzetstratégiai szempontból kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a húskombinátban érintett mindkét céget - közölte a Kormányszóvivői Iroda szerdán. A két érintett cég a Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Húsipari Kft.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.