Az egri vár fejlesztése

Indulhat az 1,75 milliárd forintos turisztikai fejlesztés

Megkezdődhet az egri vár turisztikai attrakciófejlesztése azután, hogy a projektgazda, a Heves Megyei Intézményfenntartó Központ (HMIK) vezetője aláírta az erről szóló támogatási szerződést.

2012.06.12 12:00MTI

Az Új Széchenyi Terv keretében a kormány mintegy 1,5 milliárd forint európai uniós támogatást juttatott "Az egri vár és erődrendszer turisztikai attrakcióinak fejlesztése" elnevezésű 1,75 milliárd forint értékű beruházáshoz. A pályázati önerőt a központi költségvetésből az állam biztosítja - közölte Berecz Erika, a HMIK médiareferense kedden az MTI-vel. A számos új attrakciót tartalmazó fejlesztés megváltoztatja, javítja, erősíti az egri vár arculatát, gazdagítja kínálatát. 

2014-re egy interaktív, mozgalmas, sokszínű látványosság jön létre, melynek falai között mindenki találhat a maga igényeinek megfelelő látnivalót, programot az évente, 300-350 ezer látogatót fogadó műemlék együttesben - mondta a szóvivő. Az eredeti projektgazda a Heves Megyei Önkormányzat még 2008-ban nyújtott be pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében a vár turisztikai fejlesztésére. 

A tervezett beruházás részeként kiegészül a Gótikus palota, megnyílik a középkori dézsmapince, illetve helyreállítják a Provizóri palota falait és a Szép-bástyát. A gótikus palota kiegészítése nyomán egy térből válik megközelíthetővé a palota valamennyi kiállító helyisége, illetve a ma még kihasználatlanul álló tetőtér is. 

A projekt másik jelentős elemeként látogatható lesz a nagyközönség számára a 16 méter mélyen található középkori dézsma-pince, melyben egyes források szerint egykor 100 ezer hektoliternyi bort tárolt az egri püspökség.
 
Ugyancsak halaszthatatlanná vált a vár legmagasabb pontját jelentő, állandóan beázó Szép-bástya rekonstrukciója, és szintén bemutathatóvá kívánják tenni a Dobó István palotájaként is emlegetett egykori Provizóri palota körvonalait, az alapfalak helyreállításával. Az egri vár Magyarország egyik leglátogatottabb műemléke, a vár történetét bemutató korábbi kiállítást tízmillióan tekintették meg 18 év alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.