Elkészült az pénzügyminiszteri ajánlástervezet

További költségvetési erőfeszítéseket vár Magyarországtól az Európai Bizottság

Elfogadta az Európai Bizottság a Magyarország ellen túlzott deficit miatt folyó eljárás következő lépésének ajánlástervezetét, amelyet az európai uniós tagországok pénzügyminiszterei elé terjeszt elfogadásra.

2012.03.06 17:50MTI

A végrehajtó testület kedden közleményben bejelentette, a téma várhatóan a miniszteri tanács március 13-án tartandó találkozóján kerül napirendre.
   
Az ajánlástervezet szerint Magyarországot további költségvetési erőfeszítésekre kérik annak érdekében, hogy idén sikerüljön elérni a kormány saját hiánycélját, a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított 2,5 százalékos célt, jövőre pedig a deficit maradjon az uniós küszöbként meghatározott 3 százalék alatt "az egyszeri intézkedések kivezetése ellenére is".
   
Az Európai Bizottság a múlt hónapban jelentette be, hogy a minisztereknek azt is javasolja: jövő januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró folyósítási lehetőségét a Magyarországnak szánt kohéziós keretből, mert az ország nem teljesítette kellő hatékonysággal a deficitcsökkentést célzó uniós ajánlásokat.
   
A bizottság azt szeretné, ha a pénzügyminiszteri ülésen az ajánlások részeként ezt a javaslatot is elfogadnák.
   
A tervezet szerint Magyarországnak a miniszteri jóváhagyástól számítva fél éve lesz arra, hogy "hatékony akciót" hajtson végre, azaz szeptember közepéig kell az újabb intézkedéseket elfogadnia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.