"Újabb fázis" a kötelezettségszegési eljárásban?

Szijjártó: egy-két ügyben nincs megegyezés az Európai Bizottsággal

A miniszterelnök szóvivője szerint könnyen elképzelhető, hogy egy-két ügyben "újabb fázisba" lépteti a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásokat az Európai Bizottság.

2012.03.05 08:06MTI

Szijjártó Péter hétfő reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: a magyar kormány úgy látja, hogy a kötelezettségszegési eljárások egy részét már most le lehet majd zárni, ugyanis megállapodásra tud jutni az Európai Bizottsággal. "Egy-két ügyben pedig könnyen elképzelhető, hogy a bizottság majd egy újabb fázisba lépteti az eljárást, hiszen nem tudunk megegyezni, megállapodni, vagy az érveinket nem fogadják el" - közölte.
   
Arra a kérdésre, hogy ez akár bírósági ügyet is jelenthet-e, úgy reagált: mivel még nem ismerik a bizottság válaszát, nem akar "több lépcsőfokkal előre gondolkodni" az ügyben.
   
Az Európai Bizottság három kötelezettségszegési eljárást indított január közepén Magyarország ellen: a jegybank függetlenségét érintő szabályozással, a bírói munka felső korhatárával, illetve az adatvédelmi hatóság függetlenségére vonatkozó szabályokkal kapcsolatban.
   
Ugyancsak hétfő reggel a tv2 Mokka című műsorában elsősorban a Magyarországnak szánt kohéziós pénzek felfüggesztésére tett európai bizottsági javaslatról kérdezték a miniszterelnök szóvivőjét, aki ezzel kapcsolatban kifejtette: várhatóan március közepén a tagállami pénzügyminiszterek elfogadják majd a bizottság javaslatát, és ajánlásokat fognak megfogalmazni a magyar hiány csökkentésére. "Egészen biztosak vagyunk abban, hogy ezen ajánlások között lesznek olyanok is, amelyeket Magyarország már megtett" - jelezte Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a kabinet az ajánlásokat megtölti majd tartalommal, és "hat hónapon belül ezt az ügyet szépen csendben le lehet zárni".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.