Új gazdaságpolitikát vár el a valutaalap?

IMF-tárgyalások: kemény feltételeket jósol az MSZP

Az MSZP szerint a kormány önhibájából rossz pozíciókra és kemény feltételekre számíthat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásain.

2012.01.19 17:15MTI

Tukacs István országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: valószínű, hogy a valutaalap a másfél éve folytatott gazdaságpolitika megváltoztatását várja majd a kormánytól. A Bloomberg hírügynökség értesülésére, hogy az IMF-feltételek egyike az egykulcsos adórendszer eltörlése lehet, úgy reagált, ez egyelőre feltételezés, de ha így lesz, az MSZP helyeselni fogja. Ugyanakkor - tette hozzá - a valutaalapot ez esetben nyilvánvalóan nem az egykulcsos személyi jövedelemadóval (szja) rosszul járó kiskeresetűek miatti aggódás vezeti majd, hanem az, hogy bebizonyosodott: a mostani adórendszer alkalmatlan a gazdaság élénkítésére.
   
A szocialista politikus arról is beszélt: nyilatkozataiból úgy tűnik, az Orbán-kormány még mindig úgy gondolja, hogy a szükséges politikai és gazdasági fordulat kettős beszéddel, kommunikációs trükkökkel megúszható, ám ez nem igaz.
   
Az MSZP szerint a fordulat négy feltétele az igazságos adórendszer, a működő pénzügyi és bankrendszer, amelynek hitelezési tevékenysége nélkül a vállalkozások ellehetetlenülnek, a munkahelyteremtést segítő fejlesztéspolitika, illetve a kormányba vetett bizalom helyreállítása - sorolta.
   
Ez utóbbival összefüggésben szólt arról is: bár a miniszterelnök próbálja bagatellizálni az Európai Bizottság jogi aggályait, amikor azt mondja, hogy már csak a jegybanki vezetők eskütételével kapcsolatban van vita a kormány és Brüsszel között, valójában a nemzeti bankról szóló törvény alapvető átdolgozása szükséges, és ez ki is fog derülni a jogszabály-módosítás benyújtásakor.
   
A kormány adópolitikáját bírálva Tukacs István azt mondta: az átlagos és alacsony keresetű többség rosszul jár a "másfélkulcsos" szja-rendszerrel, ezért közalkalmazottak tízezrei kényszerülnek kompenzációt kérni, miközben a kormány egy közgazdasági nonszensszel a munkáltatókat próbálja rábírni, hogy adókedvezményekért cserébe növeljék a béreket. Hozzátette, rosszul járnak az adójóváírás kivezetésével a gyeden lévő kismamák, a kompenzációs rendszer miatt pedig mindazok, akik fizetés nélküli szabadságon vagy táppénzen vannak.   
   
Rosszul járnak a nyugdíjasok is, ellátásuk ugyanis csak az inflációval emelkedik, miközben az általuk vásárolt termékek és szolgáltatások áremeléséből számolt "nyugdíjas-infláció" ennél nagyobb mértékben nő - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.