Lemondott Ángyán József

Jobbik: a vidéket kizsákmányoló, nagybirtokos lobbi győzött

A párt közleménye szerint a Jobbik megdöbbenéssel értesült, hogy Ángyán József lemondott a Vidékfejlesztési Minisztériumban betöltött államtitkári tisztségéről. A párt szerint ezzel a "vidéket kizsákmányoló, nagybirtokos lobbi győzött".

2012.01.19 17:08MTI

A Varga Géza és Magyar Zoltán által jegyzett szöveg úgy fogalmaz, hogy az államtitkár esetleges távozásával a kormány választások előtt meghirdetett agrárpolitikájának a leghitelesebb, legelkötelezettebb és legnagyobb szakértelemmel bíró tagja esne ki a minisztériumi vezetésből.
   
A két politikus megítélése szerint már jó ideje látható volt az a folyamat, amelyik vélhetően az államtitkár döntéséhez vezetett. Kijelentésüket azzal magyarázzák, hogy amíg "szavakban a kormány mindvégig a családi gazdaságok fontosságát hangoztatta, addig a szaktárca intézkedéseivel pontosan ennek az ellenkezőjét – a nagybirtok rendszer erősítését – szolgálta". Példaként említik, hogy az állami földeket az esetek döntő többségében nem a családi gazdaságoknak adják bérbe, hanem "ismételten a posztszocialista, állampárti eredetű nagygazdaságok hajdani elvtársainak, a jelenlegi földbirtokosoknak".
   
A két képviselő annak a véleményének is hangot ad, hogy a jelenlegi helyzet kódolva volt a Vidékfejlesztési Minisztérium legfelsőbb szintű vezetőinek kiválasztása során, akik - Ángyán József kivételével - "a nagybirtokosok érdekköréhez" tartoznak, illetve "azoknak a bábjai".
   
A Jobbik véleménye szerint Ángyán József távozásával világossá vált, hogy a kormány eldöntötte a vitát, ami a szaktárcán belül régóta jelen volt, azaz a kis és közepes családi gazdaságok helyett a kizárólagosan profitérdekelt tőkés társaságokat részesíti előnyben - hangsúlyozzák a szövegben.
   
A közlemény írói, pártjuk nevében felszólították Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy "a minisztérium legfelsőbb vezetői szintjén hajtson végre személyi változtatásokat."   
   
Fazekas Sándor, a vidékfejlesztési miniszter csütörtökön erősítette meg az MTI-nek, hogy Ángyán Józse államtitkár benyújtotta lemondását. Az államtitkár a lemondást nem indokolta. Fazekas Sándor hozzátette: az államtitkár lemondásáról hétfőn konzultál Orbán Viktor miniszterelnökkel.
   
A Népszabadság a csütörtöki számában írt arról, hogy az államtitkár kilátásba helyezte lemondását. A napilap úgy tudja, hogy a közszolgálati leépítések részeként az államtitkár személyéhez köthető munkatársakat bocsátottak el szerdán a tárcától, ezután helyezte kilátásba távozását Ángyán József.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.