Nem lesz csökkentés az alapvető élelmiszereknél?

Élelmiszer-áfa: értetlenül áll az MSZP

Az ellenzéki párt közölte: az MSZP értetlenül áll azon sajtóinformáció előtt, amely szerint a kormány immár sem idén, sem jövőre nem csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját.

2011.08.26 11:08MTI

Gőgös Zoltán, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke azt írta, értetlenségük oka, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) "az elképzelést eddig egyértelműen támogatta, s Orbán Viktor miniszterelnök sem ellenezte".
   
Ha igazak a sajtóban megjelent információk, a szegényebb családok fogyasztói kosarára nézve kedvező, az MSZP által régóta szorgalmazott alacsonyabb áfakulcsokat is a matolcsyzmus nyelte le - fogalmazott, hozzátéve: szomorú lenne azonban, ha az alapélelmiszerek forgalmi adójának csökkentése – mint olvasni – "napi finanszírozási gondok" miatt hiúsulna meg akkor, amikor 550 milliárd forint jut a gazdag családok adókedvezményeire, 500 milliárd forintot el lehet költeni Mol-részvényekre, s akad az államkasszában 12 milliárd forint a debreceni magán-futballstadion felépítésre is.
   
Gőgös Zoltán megjegyzi, az áfacsökkentés a VM számításai szerint is legfeljebb évi 240 milliárd forint kiesést jelentene a költségvetésből. Ez az összeg azonban bőven visszacsorogna a büdzsébe a várható forgalomélénkülés és "kifehéredés" következtében, nem beszélve arról, hogy "az eddig masszívan szegényellenes politikát folytató Fidesz-KDNP-kormánynak az első olyan intézkedése lehetne, amely mind a társadalmi felzárkóztatás, mind a nemzetgazdaság szempontjából haszonnal kecsegtetne" - értékeli.
   
Leszögezi: az MSZP, amely kormányzása idején az áfacsökkentés folyamatát elindította, ezért továbbra is az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának mérséklését javasolja, akár szűk termékcsoportokra lebontva, fokozatosan bevezetve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.