Minden, ami fénylik

20 év múlva kimerülnek a Föld aranytartalékai

A földkéreg ásványkincsei lassan, de biztosan kiapadnak. Az Amerikai Egyesült Államok Földtani Szolgálata (United States Geological Survey, USGS) legfrissebb adatai szerint világszerte már csak 51.000 tonna arany bányászható.

2011.06.24 07:28ma.hu

Ezért az angol Standard Chartered Bank elemzői már egyedül a kitermelés korlátai miatt is az arany árfolyamának megháromszorozódására számítanak – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az emberiség történetének kezdete óta eddig nagyjából 160.000 tonna aranyat hozott fel a Föld mélyéről. Az Egyesült Államok belügyminisztériumának fennhatósága alá tartozó egyik legfontosabb amerikai tudományos intézet, az USA Földtani Szolgálata (USGS) szerint nagyságrendileg még további 51.000 tonna arany bányászható ki a földkéregből ma ismert technológiákkal. A legnagyobb még rendelkezésre álló készletekkel azok az országok rendelkeznek, amelyekből az utóbbi időszakban is már a legtöbb arany került ki a világpiacra (Kína, Ausztrália, Dél-Afrika, USA és Peru). A tavalyi évben a bányavállalatok 2.535 tonna sárga nemesfémet hoztak világszerte a felszínre, ami 5%-kal haladta meg az egy évvel korábbi adatot. Amennyiben az éves kitermelés a jövőben is 2.500 tonna környékén alakulna, úgy a glóbusz aranytartalékai 2031-re, 20 éven belül kimerülnének.

A még fel nem tárt ezüstkészleteket az USGS egyidejűleg 510.000 tonnára becsüli, bár ez a szám a tekintetben bizonytalan, hogy Oroszország vonatkozásában nem állnak rendelkezésre adatok. Éves kb. 22.000 tonnás kitermelési kapacitás mellett ez a mennyiség még nagyjából 23 évre lenne elegendő.

A hamarosan már az utolsó grammig kiaknázott lelőhelyek víziója helyett azonban inkább valószínű, hogy az elkövetkezendő években fokozatosan csökkenni fog a kitermelés, és a források csak jóval később apadnak el ténylegesen. Mindazonáltal elvben az sem zárható ki, hogy az emelkedő aranyár miatt átmenetileg még megugrik a bányák kibocsátása, holott a kitermelési költségek átlagon felüli növekedése ez ellen ható tényező kéne, hogy legyen.


Bármely forgatókönyv válik is valóra, annyi bizonyos, hogy az arany- és ezüstkészletek végesek, és a papírpénzekkel ellentétben mesterségesen nem szaporíthatóak. Márpedig ez alapvető szempont a nemesfémek árfolyamának jövőbeni alakulásánál. Így véli ezt Yan Chen a Standard Chartered angol bankóriás szakértője is, aki a napokban közzétett piacelemzésében úgy fogalmazott, hogy „nagyon kevés nagy aranybánya létezik, amely képes lesz fenntartani a működését a következő öt évben”. A bank elemzőcsapata világszerte 345 aranybányát és 30 aranyat is bányászó réz és ércbányát vett közelebbről górcső alá, és jutott arra a következtetésre, hogy az elkövetkezendő öt évben a kitermelés mindössze 3,6%-kal lehet képes éves szinten növekedni.

„Az új kínálat korlátossága egy olyan időben érkezik, amikor a központi bankok nettó-eladókból jelentős nettó-vásárlókká alakulnak át.” Az elemzők úgy vélik, hogy emiatt a fizikai arany kínálata beszűkülne már akkor is, ha egyébként a kereslet nem erősödne különösebben. „Egy ennyire az egyensúlyból kibillenő kínálati és keresleti aránynál az aranyár potenciális emelkedésével számolunk unciánként 5.000 dollárig” – nyilatkozta Chen.

A bank a 68-oldalas tanulmányában Kína szerepére is kitér. A szerzők gondolatmenete szerint, amennyiben Kína a sárga nemesfém arányát a devizatartalékainak mostani 1,8%-áról a 11%-os nemzetközi átlagra kívánná emelni, akkor ahhoz 6.000 tonna aranyat kéne, hogy felvásároljon. Ez a mennyiség több mint a duplája lenne a jelenlegi éves kitermelésnek világszerte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.